Η τραγωδία με το ναυάγιο του επιβλητικού Costa Concordia μοιραία παραλληλίστηκε με το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας, αυτό του Τιτανικού. Πολλοί θα μιλήσουν για υπερβολή, αφού οι συνθήκες των δύο ναυαγίων ήταν πολύ διαφορετικές, όπως και τα ίδια τα πλοία. Οι... κυνηγοί όμως των συμπτώσεων και των παιχνιδιών της μοίρας διαπιστώνουν με χαρά ότι υπάρχουν κάποια κοινά γεγονότα που φέρνουν κοντά τα δύο ναυάγια.   

Ο Τιτανικός, όταν κατασκευάστηκε, ήταν το μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο της εποχής του. Το Costa Concordia από την πλευρά του ήταν το  μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ιταλία.  

Ένας από τους διασωθέντες του ναυαγίου, η 30χρονη Βαλεντίνα Καπουάνο, αποδείχθηκε ότι είχε συγγένεια με ένα από τα θύματα του Τιτανικού το 1912. Ο 25χρονος τότε αδερφός της γιαγιάς της, Τζιοβάνι, δούλευε ως σερβιτόρος στο βρετανικό πλοίο. «Ήταν σαν να επαναλαμβανόταν η ιστορία. Ήταν φρικτό» είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.  

Και στα δύο πλοία δεν έσπασε μπουκάλι σαμπάνιας, γεγονός που θεωρείται γρουσουζιά. Ο Τιτανικός δεν βαφτίστηκε ποτέ, σε αντίθεση με το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο που βαφτίστηκε, αλλά χωρίς να σπάσει μπουκάλι στην πλώρη του.  
Παράλληλα, ο Τιτανικός χτύπησε πάνω σε παγόβουνο, ενώ το Costa Concordia σε ύφαλο.  

Μία ακόμα περίεργη σύμπτωση αποτελεί η μαρτυρία δύο Ελβετών στην εφημερίδα La Tribune της Γενεύης, οι οποίοι ανέφεραν ότι την ώρα που το κρουαζιερόπλοιο άρχισε να βυθίζεται, στο εστιατόριό του ακουγόταν το «My Heart Will Go On» της Σελίν Ντιόν, κομμάτι που αποτελούσε το τραγούδι της ταινίας «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον, το 1997!  

Στις 21 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς είχε πραγματοποιηθεί στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο -όταν αυτό βρισκόταν στη Βαρκελόνη- μια φωτογράφιση με πόζες από την ταινία του Κάμερον. Τα στιγμιότυπα (ένα εκ των οποίων δεξιά στη φωτογραφία) δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, με αφορμή την επέτειο από το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου.  

Tέλος, ο καπετάνιος του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου, Φρανσέσκο Σκετίνο δήλωνε στην εφημερίδα Dnes το Δεκέμβριο του 2010: «Δεν θα ήθελα να βρεθώ ποτέ στη θέση του καπετάνιου του Τιτανικού, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να πλεύσει στον ωκεανό ανάμεσα στα παγόβουνα. Όμως πιστεύω ότι χάρη στην προετοιμασία, μπορεί κανείς να θέσει υπό έλεγχο κάθε κατάσταση και να προλάβει ενδεχόμενα προβλήματα«, σημείωνε. Μάλλον έπεσε λίγο έξω...    


Bαγγέλης Βιτζηλαίος