Πλούσιο μενού με ...πιάτο ημέρας τις εκλογές, περιελάμβανε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό με τις μάσκες να αποκαλύπτονται λεπτό με το λεπτό, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί άνοιγαν τα χαρτιά τους εκδηλώνοντας τις πραγματικές τους προθέσεις.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε αρχικά στην εξέλιξη για το PSI και συναφώς για τη δανειακή σύμβαση, με τον Λουκά Παπαδήμο να εμφανίζει ένα non paper με τις απαιτήσεις της τρόικας. Κατ’ εκτίμηση, στο έγγραφο περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα τα οποία φέρεται να ζητεί η Τρόικα και μεταξύ αυτών, οι περαιτέρω περικοπές στις επικουρικές αλλά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. 

Κινούμενος στη λογική την οποία έχει ακολουθήσει ως σήμερα, ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι επιπλέον μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, απλώς θα επιτείνουν την ήδη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Οι πολιτικοί αρχηγοί φάνηκαν να συμφωνούν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και, κατόπιν, να επανεξετάσουν τα δεδομένα. 

Επί της ουσίας βέβαια, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει καθώς από το Μαξίμου έχει από την πρώτη στιγμή σταλεί το μήνυμα ότι η «λύση» -που προκρίνεται από την Τρόικα- μπορεί να δοθεί και με διά της νομοθετικής οδού, ανεξάρτητα από την κατάληξη των συζητήσεων ανάμεσα στους κοινωνικύς εταίρους. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Α. Σαμαράς –ο μοναδικός εκ των τριών που παραμένει αντίθετος σε τέτοιες πολιτικοοικονομιές επιλογές- πήρε παράταση ως τη λήξη των υζητήσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. 

Η συζήτηση ωστόσο φαίνεται να «άναψε» για τα καλά, όταν ο Παπανδρέου επιχείρησε να επαναλάβει τα παράπονά του στον Πρωθυπουργό –τα οποία κατά πληροφορίες ελιχε αναφέρει και κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στι 18/1- ενώπιον του Σαμαρά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην επιλογή του Προέδρου της ΝΔ να εμφανίζεται ως αντιπολίτευόμενη συμπολίτευση. 

«Θέλω να θυμίσω ότι δε συγκυβερνούμε» φέρεται να είπε οργισμένος ο Σαμαράς, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στον Παπανδρέου. «Όλοι ξέρουμε από που προέρχονται τα προβλήματα και ξέρουμε ότι προέρχονται από τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ» είπε. 

Με τη συζήτηση να έχει προσλάβει πλέον απολύτως πολιτικά χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. παρενέβη προκειμένου στην ατζέντα να ανοίξει το θέμα των εκλογών. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. διαπιστώθηκε συμφωνία για παράταση του βίου Παπαδήμου- επιδίωξη που ανοιχτά έχει διατυπωθεί τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από τον κ. Καρατζαφέρη. 

Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έριξε στο τραπέζι πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με λίστα. Σημειώνεται ότι, καθώς έχει παρέλθει το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές και συνεπώς δεν ισχύει η συνταγματική πρόβλεψη για λίστα, προκειμένου να εφαρμοστεί εκλογικός νόμος διαφορετικός από τον ισχύοντα, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα της Βουλής. 

Από τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Παπανδρέου εισέπραξε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην πρότασή του, με τον Σαμαρά να ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν άλλαζε το πλαίσιο της συμφωνίας δε θα υπήρχε αξιοπιστία. Το βασικότερο, δε θα είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό». 


Πάνος Ρασσιάς