Το φόβο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας.  Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκεται στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και εκτίμησε πως «αν αυτά τα ομόλογα κουρευτούν στο 50%, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας», σημειώνοντας πως «αντίστοιχα ομόλογα, που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα κουρευτούν». 

«Είναι αδιανόητο να σκέφτονται μονάχα για το πώς θα ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες, πώς θα σώσουν τις τράπεζες προσφέροντάς τους δισεκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα και την ίδια στιγμή να αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διακατέχεται από τη λογική «όλα στον ιδιωτικό τομέα, καμία κοινωνική προστασία, καμία εξασφάλιση των εργαζομένων- που επί χρόνια τώρα εργάζονται και δίνουν το βιος τους σε ασφαλιστικά ταμεία». «Χρεοκοπία», τόνισε, «δεν σημαίνει μονάχα οι τράπεζες να μην έχουν χρήματα, χρεοκοπία σημαίνει να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

Αναφερόμενος, γενικότερα, στις διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" του χρέους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το επιτόκιο που οι ομολογιούχοι ζητάνε, είναι ληστρικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαδικασία αυτή, το λεγόμενο PSI, ακόμα και αν τελικά ολοκληρωθεί «δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση της χώρας από τον βραχνά του χρέους, γιατί μετά από 10 χρόνια και θυσίες 10 χρόνων, το χρέος θα είναι πάλι μη βιώσιμο». 

Θα μας παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα την κατάληξη της συμφωνίας ως θρίαμβο, είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε υπογραμμίζοντας τη θέση τού κόμματός του για την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης. Πρόσθεσε πως «η μόνη λύση για την ανατροπή είναι, πριν επικυρωθεί αυτή η συμφωνία, πριν επικυρωθεί από τη Βουλή μια νέα δανειακή σύμβαση, ο λαός να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τη γνώμη και τη βούλησή του για το πώς θα βγούμε από την κρίση», δηλαδή να γίνουν εκλογές.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ