Του Τάσου Καραμήτσου

Πολλά από τα μέτρα που εμπεριέχονται στο νέο μνημόνιο δίνουν την αίσθηση της εκδίκησης των ξένων προς έναν λαό που έδωσε την εντύπωση (ή έτσι είναι;) ότι επί 30 χρόνια πέρναγε καλά με δανεικά. Ουκ ολίγα όμως, όσο σκληρά κι αν είναι, έχουν λογική, ακόμη και στοιχεία δικαιοσύνης. Δεν είναι άδικο το μέτρο της άρσης μονιμότητας, οπουδήποτε κι αν ισχύσει, διότι πολύ απλά μόνιμος δεν είναι κανείς πουθενά σε όλο τον κόσμο. Μόνιμος είσαι στο μαγαζί που σου ανήκει ή στου πατέρα σου τη δουλειά. Κι εκεί πάλι μπορεί να χρεοκοπήσεις ή και να τσακωθείς. Δίκαιο και αναπτυξιακό είναι το να μειωθούν οι εισφορές υπέρ τρίτων (ΟΕΚ κ.λπ.) για να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις και όταν πρέπει να απολύουν λιγότερους εργαζομένους. Οπως δίκαιο θα είναι να περικόψουν όσα περισσότερα μπορούν από τα κονδύλια για τα αμυντικά και οπλικά συστήματα που μας κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ και σχεδόν τα μισά πάνε σε μίζες, κρατικές ή προσωπικές.

Αδικο και τελείως λάθος είναι επίσης να περικοπεί ο βασικός μισθός, γιατί πλέον, και μάλιστα έπειτα από έναν χρόνο που θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα έχουν ήδη προσαρμοστεί. Με απλά λόγια θα έχουν ήδη... σφάξει τα πάντα και το επιπλέον 23% επί του βασικού θα έρθει ως χαριστική βολή. Αποτρόπαιο είναι και το μέτρο μείωσης της βασικής σύνταξης και όχι της επικουρικής που πάλευε τόσο ο κ. Σαμαράς. Ελεος με τον λαϊκισμό της δεκάρας πια. Και οι τρεις αρχηγοί κατάπιαν μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ και... έδιναν μάχη για την προστασία 18 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές!

Πού βρισκόμαστε σήμερα. Αν οι Ελληνες βουλευτές δεν ψηφίσουν το μνημόνιο, η χώρα θα πάει κατά διαόλου μέσα σε λίγες μέρες. Αν το ψηφίσουν και δεν το εφαρμόσουν, η χώρα θα πάει κατά διαόλου σε τρεις μήνες, έως τον Ιούνιο. Αν το εφαρμόσουμε πιστά και οι ξένοι μάς βοηθήσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και μας δώσουν και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ να πέσουν στην αγορά και κυρίως σε δημόσια έργα για να πάρει μπρος η οικονομία, τότε θα σωθούμε.

Οχι αμέσως, αλλά σταδιακά, από το 2013, θα υπάρξει φως. Θα είμαστε φτωχότεροι, αλλά εν ζωή και σε ανάπτυξη. Θα πείτε βέβαια, μας εγγυήθηκε κανένας ξένος ότι αν είμαστε συνεπείς θα μας δώσουν αυτά τα λεφτά για να ξαναγεννηθούμε; Συγγνώμη, είδατε εσείς κανέναν αρχηγό κόμματος από αυτούς που μετέχουν στην κυβέρνηση να συζητά, να διαπραγματεύεται αυτή τη... μικρή λεπτομέρεια; Να λέει δηλαδή ότι εμείς διασφαλίζουμε το μνημόνιο και την εφαρμογή του 100% και εσείς εγγυηθείτε τη χρηματοδότηση της επόμενης μέρας για την ανάπτυξη. Γιατί με αυτά τα μέτρα και χωρίς σχέδιο Μάρσαλ η ύφεση θα πάει στο 12% του ΑΕΠ και η ανεργία στο 30%. Θα πετύχει η εγχείρηση και θα πεθάνει ο ασθενής.


Πηγή: Πρώτο Θέμα