Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε νέο αρχηγό και έκανε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τις κάλπες. Απομένει κάτι ακόμη σημαντικότερο: να βρει τι θα πει στους ψηφοφόρους...
Το συνηθισμένο ρεπερτόριο έχει περίπου εξαντληθεί.
 
- Η ευθύνη της καταστροφικής διετίας δεν μπορεί να φορτωθεί, ούτε να μοιραστεί με τη Δεξιά ή με την Αριστερά.
 
- Λεφτά δεν υπάρχουν - υποθέτω...
 
- Τη «χαμένη ψήφο» θα τη βρουν μάλλον ευκολότερα ο Κουβέλης και ο Τσίπρας παρά το ΠΑΣΟΚ που την έχασε.
Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ κάπως διαφορετικά πρέπει να γεφυρώσει «το χάσμα με την κοινωνία» που διαπιστώνει ο νέος αρχηγός του.
 
Ο ίδιος μίλησε για «αλήθεια» και «σχέδιο». Καμία αντίρρηση - αλλά πρώτα να συνεννοηθούμε για τι μιλάμε...
 
- Την αλήθεια, όλη την αλήθεια για την κατάρρευση της χώρας.
 
- Το σχέδιο, ένα πειστικό σχέδιο για την ανόρθωσή της.
 
Ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορούν ποτέ να προκύψουν αν τα κόμματα και η πολιτική ηγεσία γενικότερα δεν πάψουν να συμπεριφέρονται ως ατζέντηδες των δανειστών. Αν δεν αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια της χώρας.
Διότι αυτή ακριβώς η απώλεια αξιοπρέπειας τροφοδοτεί το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής (γενικότερα) ή ΠΑΣΟΚ (ειδικότερα).
 
Οι θυσίες είναι ενδεχομένως αναπόφευκτες, να το δεχτώ. Τα ψέματα και οι κουτοπονηριές, η κοινωνική αναλγησία, η μικροπολιτική, οι εξυπνάδες και η αυταρέσκεια, οι προσβολές και η υποτέλεια δεν είναι.
 
Κανένα χάσμα με την κοινωνία δεν πρόκειται να γεφυρωθεί, αν κάθε πολιτικός δεν αισθανθεί προσωπικά, ειλικρινά και ανυπόκριτα ότι προσέβαλε τον ελληνικό λαό. Οτι τον κορόιδεψε. Οτι τον εξευτέλισε.
 
Αν δεν πολιτευθεί με την ταπεινότητα και τη συντριβή που αυτά τα βαρύτατα παραπτώματα επιβάλλουν. Αν δεν ζητήσει μια νέα ευκαιρία όχι ως μέτρο επιβράβευσης αλλά ως ευκαιρία εξιλέωσης.
 
Εχω την αίσθηση ότι το ψυχολογικό πλήγμα που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία είναι πιο σοβαρό από το οικονομικό - βρίσκεται στη βάση μιας επικίνδυνης αποσταθεροποίησης.
 
Κι ότι αυτό το πλήγμα αποκλείεται να αποκατασταθεί αν η πολιτική ηγεσία δεν ξαναδώσει στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, αλλά και μια πραγματική υπόσταση απέναντι στην τρόικα και τους εντολοδόχους της.
 
Δεν γνωρίζω αν ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται αυτήν την ανάγκη. Ούτως ή άλλως, «αρχή άνδρα δείκνυσι» - θα δούμε αν θα καταφέρει από μέρος του προβλήματος να αποτελέσει προοπτική λύσης...
 
Είμαι βέβαιος, όμως, ότι κάτι θα έχει στο μυαλό του. Κι ότι δεν θα αργήσει να το δείξει. Αλλωστε, μάλλον θα πρέπει να βιαστεί διότι σε σαράντα μέρες από σήμερα ψηφίζουμε.


Πηγή: Τα Νέα