Tου Παντελη Μπουκαλα
Η αλήθεια είναι πως όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πέταγε εκείνο το «Λεφτά υπάρχουν» δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε. Και μάλλον δεν έφταιγαν γι’ αυτό τα συγχυσμένα ελληνικά του. Για προεκλογική δημαγωγία επρόκειτο. Ως συνήθως. Από την άλλη, όταν ο Αντώνης Σαμαράς κραυγάζει «Λεφτά δεν υπάρχουν», εκείνο που κυρίως καταλαβαίνουμε είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν καταλαβαίνει πως μια φράση σαν κι αυτή δεν τη λέει κανείς με το ίδιο ύφος που θα έλεγε «Μολών λαβέ». Διάβολε. Οταν έχεις χρεοκοπήσει, και με ευθύνη σου, δεν το διαλαλείς στις ρούγες όλο καμάρι.

Και ο κ. Σαμαράς αυτό κάνει: Βροντοφωνάζει αναίτια περήφανος ότι φαλιρίσαμε. Και ταυτόχρονα υπόσχεται τα πάντα, με δόλωμα τα ασαφή «ισοδύναμα μέτρα». Λοιπόν, λεφτά υπάρχουν. Και το 2009 υπήρχαν, και πριν (θυμηθείτε την καταστροφική Ολυμπιάδα), και τώρα. Δεν εννοώ τα πετρέλαια, που προς το παρόν βρίσκονται αν όχι στον χώρο του μύθου, πάντως βαθιά θαμμένα, τόσο που θα χρειαστεί εικοσαετία για να αποδώσουν. Απλά πράγματα εννοώ. Μόλις τώρα, λ.χ., και με την πίεση της ανάγκης, αποδεχόμαστε πως οι περίφημες αμυντικές δαπάνες δεν είναι ανελαστικές.

Επί χρόνια κυκλοφορούσε το αίτημα να μειωθούν, μήπως πάρουν ανάσα η Παιδεία και η Υγεία. Οσοι το ζητούσαν όμως καταγγέλλονταν σαν αντεθνικά στοιχεία. Ωστε λοιπόν από αυτές τις δαπάνες κάτι σοβαρό θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε. Εστω και αν οι θεσμοθετημένες προμήθειες των μεσολαβούντων παρέμεναν θηριώδεις. Και στις εφορίες υπάρχουν λεφτά. Ισως δισεκατομμύρια. Με τη μορφή φοροκλοπιμαίων, που ή δεν εντοπίστηκαν επειδή όσοι όφειλαν να αγρυπνούν αγρόν ηγόραζαν (με τα λαδώματα) ή εντοπίστηκαν αλλά η κρατική μηχανή κινείται με βάση το δόγμα «τα ζώα μας αργά».

Λεφτά υπάρχουν στις εκατοντάδες απάτες εις βάρος του Δημοσίου. Και δεν γίνεται να «πληρώνουν» οι απατεώνες με αστεία πρόστιμα. Υπάρχει και η δυνατότητα να κατασχεθεί η περιουσία τους και να ενισχυθεί έτσι κάποιο ταμείο, λ.χ. το Ταμείο Αρωγής των Κορόιδων. Και στην Ευρώπη υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν κονδύλια που δεν τα απορροφήσαμε, γιατί η εξουσία μας ήταν υπεραπασχολημένη με τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και με τις απολαύσεις του νεοπλουτισμού της. Και υπάρχουν και τα χίλια μύρια πρόστιμα που υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε εμείς οι χαλαροί είτε επειδή δεν απορροφήσαμε έγκαιρα τα κονδύλια που μας αναλογούσαν, είτε επειδή, με ξιπασμένη αλαζονεία, συνεχίσαμε να παρανομούμε για χρόνια.

Ας θυμηθούμε πόσο κόστισαν οι διάφοροι Κουρουπητοί, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν από τους αποχωρήσαντες από το προσκήνιο «Φίλους του Λαού», τον κ. Λαλιώτη. Ναι. Λεφτά υπάρχουν. Πολιτική βούληση να βρεθούν δεν υπήρξε ποτέ. Χρειαζόταν δηλαδή η τρόικα για να μάθουμε ότι με όσα φοροκλέπτονται θα μπορούσαν να ζήσουν δύο και τρεις Ελλάδες, ενώ τώρα ευδαιμονεί το ένα δέκατο της Ελλάδας, το παράσιτο και παράνομο, εις βάρος των υπολοίπων;


Πηγή: Καθημερινή