Του Τάσου Καραμήτσου
Αυτή την Κυριακή φαίνεται ότι ψηφίζουμε με το θυμικό. Φαίνεται ότι κυριαρχεί στους Ελληνες περισσότερο η οργή παρά ο φόβος για την επόμενη μέρα. Νομίζουμε ότι ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή και αυτό είναι σωστό μέχρι το σημείο που ο ουρανός θα βρέχει πέτρες.

Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η νύχτα της Κυριακής δεν βγάλει κυβέρνηση. Ο απλός πολίτης μπορεί να πιστεύει ότι έπειτα από μια τόσο επώδυνη διετία δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα χειρότερο. Ο άνεργος μπορεί να μην ελπίζει ότι θα βρει δουλειά. Ο συνταξιούχος ότι δεν θα ξαναπάρει πίσω ούτε ευρώ. Δυστυχώς όμως υπάρχει και χειρότερο σενάριο, αφού σε μια ελεύθερη οικονομία όπου δεν παράγεται και δεν κινείται σχεδόν τίποτα, δεν υπάρχει πάτος. Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρξει μια συγκροτημένη και σχετικά ισχυρή κυβέρνηση, δύο τινά μπορεί να συμβούν: είτε να μας διώξουν αργά ή γρήγορα από το ευρώ, με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες για τη χώρα, δηλαδή να γίνουμε κάτι σαν Αλβανία, είτε ακόμα και αν παραμείνουμε στο ευρώ να σερνόμαστε όλο και πιο κάτω, αφού ένα αδύναμο πολιτικό σχήμα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας. Θα είναι δέσμιο της επόμενης μέρας, της εξάρτησης και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να γίνει σεβαστό, και μάλιστα επί της ουσίας. Εφόσον οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται ούτε τη Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ να κάνουν κυβέρνηση (και με το δίκιο τους), ας φροντίσουν τότε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να βρουν μια λύση πραγματικά εθνική, χωρίς να κοιτάζουν το κόστος γι’ αυτούς και τα ούτως ή άλλως τελειωμένα υπό τη σημερινή τους μορφή κόμματα.

Ας επιλέξουν τους καλύτερους και τους εμπειρότερους πολιτικούς από όλους τους χώρους, είτε μπουν είτε δεν μπουν στη Βουλή την Κυριακή, και ας προτείνουν μια πραγματική κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Ολοι χωρούν μέσα, ακόμα και τα κόμματα που είναι υπέρ του ευρώ αλλά κατά του σημερινού μνημονίου. Δηλαδή τώρα, μεταξύ μας, αν πιστεύουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουβέλης ότι μπορεί να διαπραγματευτούν καλύτερα από τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά ας το κάνουν εντός της κυβέρνησης. Που δεν το πιστεύουν, αλλά απλώς ποντάρουν στον θυμό του κόσμου. Ολοι μπορούν να σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση, εκτός ίσως από το ΚΚΕ και όσους πιστεύουν στη δραχμή. Το οφείλουν στην πατρίδα. Στο κάτω-κάτω τόσα χρόνια κι αυτοί που θα μπουν αύριο στη Βουλή μέρος του συστήματος που διέλυσε τη χώρα είναι, μαζί τα φάγανε, δεξιοί και αριστεροί. Το οφείλουν στους Ελληνες. 

Πηγή: protothema.gr