Του Τάσου Καραμήτσου

Ας προσπαθήσουμε να επιστρατεύσουμε την κοινή λογική και όση ψυχραιμία υπάρχει για να αποτυπώσουμε ορισμένες λογικές σκέψεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, μακάρι να είχε το μυαλό ο Σαμαράς να μην είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τώρα, απόφαση σχεδόν το ίδιο καταστροφική με εκείνη της πρότασης του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.  
Αλλά αυτά έγιναν, πίσω δεν γυρνάνε και μαθηματικά οδηγούν την Ελλάδα πολύ κοντά στην έξοδό της από την ευρωζώνη και το ευρώ. Κι αν αμφιβάλλει κανείς ότι έρχεται το κακό, ή ανυποψίαστος είναι ή τόσο απελπισμένος και θυμωμένος από το πώς εξελίχθηκε η ζωή του τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε το επιθυμεί και το εύχεται. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα έχουμε στη Βουλή επτά κόμματα που αποφασίζουν.   

Αν εξαιρέσει κανείς τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα θέλουν το ευρώ. Ακόμα και το κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στο εσωτερικό της χώρας «έξω οι βάσεις του θανάτου», αλλά επιθυμεί, επί της ουσίας υπέγραψε... τις βάσεις του θανάτου. Είπε στην αρχή της εβδομάδας στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο να στείλουν μια επιστολή στους Ευρωπαίους που να παίρνουν πίσω τις υπογραφές τους για το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στη δική του επιστολή προς τους ξένους ζήτησε να αλλάξουν το μνημόνιο προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και πολύ καλά έκανε.   

Ψύχραιμα, λοιπόν, σκεπτόμενος κι αυτός και ο Καμμένος ας πάνε με τα τρία άλλα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα επιχειρήσει με ενιαία φωνή να ανατρέψει το μνημόνιο προς μια καλύτερη κατεύθυνση για την Ελλάδα. Να μπορούν να πουν και οι Ευρωπαίοι ότι το δίδυμο Μέρκελ Σαρκοζί «έστυψε» δύο χρόνια τώρα τους Ελληνες και τώρα δικαίως, συντεταγμένα, με ενιαία φωνή από δεξιά έως αριστερά, ζητούν ευνοϊκότερη μεταχείριση. Να κάνουν θυσίες, αλλά όχι και να σβήσουν από την ύφεση. Υπάρχει τέτοιο κλίμα στην Ευρώπη με την εκλογή του Ολάντ και την αμφισβήτηση του γερμανικού μοντέλου και από την Ισπανία και την Ιταλία.   

Δηλαδή, τι καλύτερο θα κάνει ο Τσίπρας αν στις 17 Ιουνίου γίνει πρώτο κόμμα; Θα διαπραγματευτεί μόνος του ως αυτοδύναμη κυβέρνηση την κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης; Ασφαλώς και ως έξυπνος άνθρωπος γνωρίζει ότι ούτε αυτοδύναμος θα είναι, ούτε μπορεί να γίνει αυτό γιατί απλούστατα η χώρα θα εκδιωχθεί από το ευρώ. Είναι κρίμα να προστεθεί στη λίστα των μοιραίων πολιτικών ανδρών κι αυτός. Κρίμα για τον ίδιο και έγκλημα να χάσει η Ελλάδα την τελευταία ευκαιρία. Αν την έχει ακόμα...


Πηγή: Πρώτο Θέμα