Του Αλέξη Παπαχελά
Η κρίση χρέους πλήττει πλέον όλη την Ευρώπη. Οι Αμερικανοί και ορισμένοι Ευρωπαίοι πιέζουν το Βερολίνο να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά πριν η τήξη της Ευρωζώνης καταστεί μη αναστρέψιμη. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ευρώπη πιστεύουν ότι την ύστατη στιγμή η Γερμανία θα καταλήξει σε ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ή και σε κάποιας μορφής ενοποιημένου και συντονισμένου ευρωπαϊκού δανεισμού. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε με βεβαιότητα. Οι περισσότεροι θυμούνται με τρόμο την αδράνεια που οδήγησε στο μεγάλο κραχ πριν από 83 χρόνια και θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εξαιρετικά δυσλειτουργικός τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις και διαχειρίζεται κρίσεις. Μέσα σε αυτόν τον πανικό, όμως, γίνεται όλο και πιο προφανής ο κίνδυνος να εξαιρεθεί η Ελλάδα από ένα μεγάλο σχέδιο ευρωπαϊκής διάσωσης των χωρών του Νότου. Το ακούς πια παντού: «Δεν διαθέτετε την πολιτική και διοικητική ικανότητα προκειμένου να κάνετε όσα χρειάζονται για να μείνετε στο ευρώ».

Δυστυχώς, δεν είναι αυτή η φράση το μονότονο ρεφρέν κάποιων Βορειοευρωπαίων εταίρων μας, αλλά μια γενικευμένη αντίληψη της ευρωπαϊκής και διεθνούς ελίτ. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να ακούς ανθρώπους σε καίριες θέσεις, που έχουν μάλιστα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, να λένε πως «κανείς δεν έχει την υπομονή, την απαιτούμενη ενέργεια και τη διάθεση να ασχοληθεί πια με την Ελλάδα».

Βαριές κουβέντες, οι οποίες μαζί με την ολοφάνερη τεχνική προετοιμασία των πάντων για ένα σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ δείχνουν ότι θα χρειασθεί τεράστια προσπάθεια για να διαψεύσουμε τα επικρατέστερα σενάρια. Δυο πράγματα δαιμονίζουν κυριολεκτικά τους ξένους, είτε τους φίλους είτε τους σκληρούς επικριτές. Το πρώτο είναι το πόσο κυρίαρχος είναι ο λαϊκισμός, πόσο «λίγοι» είναι οι πολιτικοί μας και πόσο αδιάβαστοι είναι σε σχέση με τον έξω κόσμο. Το δεύτερο είναι η πλήρης διάλυση του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, σε κάθε επίπεδο.


Τους εντυπωσιάζει δε η άρνηση του κράτους, των πολιτικών, των συνδικαλιστών, όλων να δεχθούν καλοπροαίρετη βοήθεια για την ανασύστασή του. «Μας ζητάτε να σας βοηθήσουμε και όταν στέλνουμε τη βοήθεια δεν τη δέχεστε ή τη διώχνετε με προσβλητικό τρόπο», είπε πρόσφατα κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε Ελληνα συνομιλητή του. Θα είναι πολύ κρίμα, αν όχι μεγάλο έγκλημα, να έχουμε κάνει μια τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, να έχουμε κλονισθεί τόσο πολύ ως κοινωνία και εντέλει να πέσουμε μόνοι μας από τη βάρκα διάσωσης, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο σχέδιο διάσωσης...


Πηγή: Καθημερινή