Του ΙΚ Πρετεντέρη

Καταλαβαίνω πολύ καλά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ της ΝΔ με τα παιδιά στο σχολείο και τις ερωτήσεις για το ευρώ.
Τις καταλαβαίνω γιατί ταιριάζουν απολύτως σε έναν κόσμο που δεν θέλει να δίνει λογαριασμό για τίποτα, που δεν του αρέσει να κρίνεται από κανέναν κι ακόμη λιγότερο από τα παιδιά του.
 
Ως εκ τούτου, η απορία του κοριτσιού γιατί η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ευρώ φαίνεται μάλλον άτοπη και σίγουρα περιττή.
 
Διότι η απάντηση του δάσκαλου ή/ και του πατέρα στην απορία του παιδιού είναι απολύτως δεδομένη: επειδή έτσι γουστάρουμε!
 
«Εμείς τον θέλαμε και τον εφέραμε» δεν τραγουδούσαν το 1920 οι βασιλόφρονες για την επιστροφή του βασιλιά; Κάπως έτσι…
 
Μόνο που αυτού του τύπου οι αυτιστικές και ανορθολογικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε κανονικές εκλογές, κανονικών εποχών. Αλλά δεν ίσχυσαν το 1920. Ούτε ισχύουν την προσεχή Κυριακή.
 
Ο λόγος είναι απλός. Οι ψηφοφόροι αυτών των εκλογών (κι ανεξάρτητα από τα διαφημιστικά της ΝΔ…) δεν θα επιλέξουν απλώς ένα κόμμα ή μια παράταξη - αυτό είναι ίσως το ευκολότερο…
 
Θα επιλέξουν έναν εθνικό προσανατολισμό, ένα κοινωνικό σύστημα κι ένα πολιτικό σχέδιο. Θα διαμορφώσουν δηλαδή τα δεδομένα του έθνους για τα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια.
 
Ευλόγως λοιπόν θα κληθούν τη μία ή την άλλη μέρα να απαντήσουν στο ερώτημα των παιδιών τους: κι εσύ τι έκανες στις εκλογές, μπαμπά;
 
Δεν είναι προφανώς δουλειά ενός δημοσιογράφου να υποδείξει αν θα πρέπει να κάνουν τη μία ή την άλλη επιλογή - αυτό εναπόκειται στο φρόνημα και στη φρόνηση των ψηφοφόρων…
 
Είναι όμως στοιχειώδης υποχρέωση κάθε ανθρώπου που εμπλέκεται στα κοινά να υπογραμμίσει δύο πράγματα: την κρισιμότητα της απόφασης και τη σημασία της επιλογής.
 
Η κρισιμότητα δεν χωράει συζήτηση. Σε αυτές τις εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος κουβαλάει στην πλάτη του την πατρίδα. Λες κι είναι ο μοναδικός ψηφοφόρος στη χώρα.
 
Η σημασία έχει προσδιοριστεί από όλους και από παντού. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν πρόκειται να αναγνωριστεί.
 
Κι επειδή, «πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» (που λέει κι ο Σαββόπουλος) το ζητούμενο είναι να μην ψηφίσει κανείς σήμερα κάτι για το οποίο θα αμφιβάλλει ή θα ντρέπεται αύριο.
 
Ωστε, όταν χρειαστεί, να δώσει στην αναπόφευκτη απορία των παιδιών του μια σαφή, υπεύθυνη και επιβεβαιωμένη απάντηση.

Πηγή: Το Βήμα (το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου