Γράφει ο Βασίλης Μπόνιος
 
Ο κ. Τάσος Μπάνος από το γραφείο του στον δεύτερο όροφο της Βουλής (των εξαθλιωμένων) Ελλήνων, είχε θέα στον καταπράσινο Εθνικό Κήπο.  Μια θέα που του επέτρεπε να χαλαρώνει και να διώχνει μακριά την κούραση  από την ένταση της μέρας. Μέλος του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους, σύμβουλος για πολλά χρόνια της Βάσως Παπανδρέου αλλά και των  Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου. Ο κ. Μπάνος είναι εκείνος που συνέγραψε-όπως απεκάλυψε ο Βηματοδότης-όλα τα νομοσχέδια από το 2009 έως σήμερα.

Το πρίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, η μετενέργεια, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, φέρνουν την δική του υπογραφή.

«Το 2009 ξεκινήσαμε με ένα νομοσχέδιο τον μήνα», λέει, «και φτάσαμε σήμερα που χρειάζονται δύο νομοσχέδια την ημέρα»., λες και πρόκειται για κάποιο σπουδάιο επίτευγμα.
 
Κάπου χαμένη στο ΥΠΕΧΩΔΕ βρισκόταν το τελευταίο διάστημα και η περίφημη Μόνα του Μνημονίου, η 32χρονη Μόνα Παπαδάκου από την Νάξο. Το ταλέντο της  νεαρής Μόνα του Μνημονίου ανέδειξε ο κ Κώστας Καρτάλης ως επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ. Η νεαρά εργαζόταν εδώ ως επιστημονική σύμβουλος σε θέση που προκήρυξε ο τότε πρόεδρός του και σημερινός βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης.

Εδώ την συνάντησε και ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ενθουσιάστηκε από τα προσόντα της. Μαζί έκαναν αρκετή δουλειά-όπως διαβάζουμε-έγιναν ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμών και η συνεργασία τους ήταν τόσο καλή ώστε ο κ. Παπακωνσταντίνου της ζήτησε να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες ως επιστημονική του σύμβουλος, όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Η συνάντηση αυτή έμελλε να αποβεί μοιραία και για μας τους υπόλοιπους. Η Λεμονιά Παπαδάκου μετείχε  ακόμη και ως υποστηρικτική βοηθητική ομάδα του υπουργού, σε μια διαπραγμάτευση που άλλαξε προς το χειρότερο τη ζωή όλων των Ελλήνων. Αντιθέτως, εμφανίζεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της, δεν νιώθει ενοχές αλλά οργή. 

Στην πραγματικότητα δεν έκανε η ίδια τις διαπραγματεύσεις. Τις έκαναν, λέει, ξοδεύοντας ατέλειωτες ώρες στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός κ. Φ.Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς . (Τα αποτελέσματα των “διαπραγματεύσεων” τα έχουμε υποστεί όλοι μας).
 
Για την κ. Παπαδάκου κυκλοφόρησε το εξής περιστατικό: Η Μόνα Παπαδάκου συνοδεύοντας εκπροσώπους της τρόικας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά πήγαν στο γραφείο της γενικής γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέτια. Η οδοντίατρος κ. Δρέττα εξέφρασε αρχικά  κάποιες επιφυλάξεις-πριν γίνει κι αυτή στη συνέχεια υπάκουο κορίτσι-γι αυτά που ζητούσαν οι τροικανοί. Η απάντηση ήρθε από τη Μόνα Παπαδάκου με ύφος υπολοχαγού των... Ες-Ες: «Θα κάνεις ότι σου λέμε εμείς!» Η απάντηση της κυρίας Δρέττα ήταν ανάλογη της εξωθεσμικής και σίγουρα απίστευτης «εντολής» που δέχτηκε. Στόλισε τη δεσποινίδα Λεμονιά με διάφορα κοσμητικά επίθετα, ενώ της απέδωσε ευθύνες για το Μνημόνιο και την κατάντια της χώρας.
 
 Ο κ. Τάσος Μπάνος, η κ. Λεμονιά Παπαδάκου, ο κ. Γ. Ζαννιάς, η κ. Χρύσα Χατζή –διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου-ο οικονομολόγος κ. Θέος και φυσικά ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι από τους πρώτους που θα κληθούν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για το πως φθάσαμε στο Μνημόνιο, η οποία αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
 
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε. Γιατί είναι αδιανόητο στυλοβάτες νομοσχεδίων που προέκυψαν από το Μνημόνιο με τα γνωστά αποτελέσματα, όπως ο κ. Ζαννιάς-να ακούγονται για το οικονομκό team της κυβέρνησης. Οι τελευταίες πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» γύρω από το θέμα θέλουν τον ίδιο τον κ. Ράπανο να αναζητεί ικανούς συνεργάτες για να τον πλαισιώσουν. Ο ίδιος έχοντας δώσει πολλές μάχες στη ζωή του-μία από αυτές η πολυετής με τον καρκίνο-γνωρίζει πως η νίκη προυποθέτει πάνω απ’ όλα μαχητές κι όχι λιποτάκτες-πόσο μάλλον Εφιάλτες...