Γράφει ο Τάκης Χατζής

Η ώρα της κρίσης για τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έφτασε. Είναι το μόνο που φαίνεται να ομολογείται μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της χώρας.
Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει με ποιόν τρόπο θα καταφέρει η πολιτική ηγεσία να αποδείξει την ειλικρινή της πρόθεση για ουσιαστικές αλλαγές.

Η σημερινή συνάντηση των «τριών» θα μπορούσε ανέτως να χαρακτηρισθεί ιστορικής σημασίας. Γιατί πρώτον θα πρέπει να αποδειχθεί ότι πλέον οι προθέσεις τους δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν σε επίπεδο λόγων αλλά έργων. Και δεύτερον γιατί είναι υποχρεωμένοι- κυρίως οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης- να ξεπεράσουν τα προβλήματα εξ’ αφορμής των… πολεμικών διαθέσεων των στελεχών τους.  

Θα ήταν ολέθριο λάθος να μείνουν προσκολλημένοι στις εσωκομματικές έριδες οι οποίες δίχως άλλο εκθέτων εκείνους που τις δημιουργούν.

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί από χθες δεν μπορεί παρά να ξεπεραστεί και να μην εξελιχθεί εν τέλει σε συγκρουσιακό. Αρκεί να δουν και να ορίσουν οι «τρεις» συνομιλητές την μέθοδο που θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Μπορεί βεβαίως η ΔΗΜΑΡ ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν επαχθή κάποια από τα μέτρα και να έχουν δίκιο. ¨Όμως πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Ακόμα και ότι δεν πρόκειται να συμπορευτούμε με τις προσταγές των δανειστών θα ήταν μια απόφαση. Ακόμα, δηλαδή, και αν πουν οι «τρεις» μέχρι εδώ ήταν δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος των συμφωνηθέντων και εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Θα ήταν μια απάντηση. Θα ήταν ακόμα και αυτή μια απόφαση. Στην περίπτωση όμως που δεν πουν κάτι τέτοιο- αυτό φυσικά και θα συμβεί- τότε πρέπει να ξεκαθαρίσουν την στάση τους δημοσίως. Τα μισόλογα τελείωσαν. Έφτασε η ώρα της δράσης!