Του Γιώργου Λακόπουλου

Ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ενδέχεται να μην ψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Το ψιθυρίζουν και άλλοι. Αλλά αυτός το είπε με παρρησία και δημοσίως. Δεν είναι τυχαίος βουλευτής. Είναι ίσως το πιο έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή και πολύ κοντά στον σημερινό πρόεδρο. Θα περίμενε κανείς ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αν δεν αποδοκίμαζε, τουλάχιστον θα έπαιρνε αποστάσεις από τέτοιες τοποθετήσεις που απειλούν την προοπτική της κυβέρνησης. Δεν το έκανε. Αλλωστε ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει στις κομματικές συσκέψεις ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει».

Πού οδηγούν όλα αυτά; Υπάρχει περίπτωση να μη δώσει το ΠΑΣΟΚ ψήφο σε αυτό το πακέτο; Είναι δυνατόν να μην ψηφίσει τα μνημονιακά μέτρα το κόμμα που με τον ένα αρχηγό του οδήγησε στο πρώτο Μνημόνιο και με τον άλλο ψήφισε το δεύτερο;

Τι πάει να πει «δεν βγαίνουν τα μέτρα»; Ούτε το 2010 έβγαιναν, ούτε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ο Βενιζέλος τα δέχθηκε – επειδή προφανώς δεν είχε άλλη επιλογή.

Ασφαλώς αυτό το πακέτο ισοδυναμεί με σφαγείο. Θα γονατίσει και άλλο την ελληνική κοινωνία και θα βαλτώσει περισσότερο την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Αλλά υπάρχει άλλη επιλογή εκεί όπου έφτασαν τα πράγματα; Ξέρει κανείς πώς θα αποφύγει η χώρα το ενδεχόμενο να τη βγάλουν από την πρίζα; Υπάρχει άλλος τρόπος να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα ότι η ελληνική οικονομία θα παραμένει στην ευρωζώνη;

Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ πώς γίνεται να λένε ότι «δεν αντέχουν» να ψηφίσουν μέτρα που οι ίδιοι δρομολόγησαν; Και εν πάση περιπτώσει όποιος πιστεύει ότι πρέπει να πιεστούν οι δα- νειστές ή και να εκβιαστούν ακόμη, για να συνεχίσουν τον δανεισμό, χωρίς να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν – από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ –, δεν θα ήταν καλύτερα να πάει κατ’ ευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κακά τα ψέματα. Το Μνημόνιο εξελίσσεται σε κρεατομηχανή. Αλλά όχι από μόνο του. Συνέβαλαν επί δύο χρόνια οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν, αλλά δεν έκαναν καμία αποκρα- τικοποίηση, δεν απελευθέρωσαν κανένα επάγγελμα πραγμα- τικά, δεν κατάρτισαν αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, δεν απορρόφησαν τα δισ. του ΕΣΠΑ, δεν δημιούργησαν ούτε μία νέα θέση εργασίας.

Για να βρουν λεφτά και να μειώσουν τα ελλείμματα δεν έκοβαν το κράτος. Εκοβαν από την κοινωνική πρόνοια, τα ατομικά εισοδήματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Αντί να μειώνουν τα έξοδα και να αυξήσουν τα έσοδα, έκλεβαν το λάδι από το καντήλι.

Η απειλή πρώην υπουργών να μην ψηφίσουν τα μέτρα και συνεπώς να κλονίσουν την κυβέρνηση παραπέμπει σε αυτό που έλεγε ο Μαρκ Τουέν: «Δεν παρέστην στην κηδεία, αλλά έστειλα ένα γράμμα που έλεγε ότι την εγκρίνω».


Πηγή: Τα Νέα