Του Γιώργου Λακόπουλου

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αν πρόκειται για γενική κουβέντα, είναι καλοδεχούμενη. Αν, όμως, πρόκειται να συζητήσουν την κυβερνητική πολιτική επί του Μνημονίου, μάλλον άργησαν: αυτή η πολιτική έχει ήδη κριθεί και δεν αλλάζει. Kρίθηκε στα κόκκινα χαλιά του Βερολίνου και των Παρισίων. Ο Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα πετύχει δημοσιονο- μικρούς στόχους και θα υλοποιήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που βγάζουν – κατά το Μνημόνιο τουλάχιστον – την ελληνική οικονομία από την κρίση.

Εφόσον τους έπεισε– και αν η έκθεση της τρόικας είναι θετική – η Ελλάδα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα μπορεί να ζητήσει πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση του προγράμματος, με καλές πιθανότητες να την πάρει.

Οι ευρωπαίοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον αντάμειψαν με χαμόγελα και φιλοφρονήσεις. Η Μέρκελ μάλιστα πέταξε στα σκυλιά τον Παπανδρέου, λέγοντας ότι χάθηκαν δυο χρόνια αξιοπιστίας από την Ελλάδα, και διαβεβαίωσε ότι πιστεύει στον Σαμαρά – όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια δήλωνε ότι πίστευε στον Παπανδρέου.

Εν πάση περιπτώσει στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην ευρωζώνη, στον κόσμο ολόκληρο, έχουν μείνει με την εντύπωση ότι εφεξής στην Ελλάδα το Μνημόνιο εφαρμόζεται απαρέγκλιτα. Η σημερινή συνάντηση των τριών, λοιπόν, δεν μπορεί να έχει άλλο αποτέλεσμα από την επιβεβαίωση των τετελεσμένων της πρωθυπουργικής περιοδείας. Αυτό πρωτίστως προϋποθέτει ότι οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν, επωμιζόμενοι και το πολιτικό κόστος που τους αντιστοιχεί, φυσικά.

Γιατί αν είναι «να μαζευτούμε για να πολεμήσετε», το ‘χουμε ξαναδεί το έργο. Δηλαδή αν ο Βενίζελός και ο Κουβέλης προσέρχονται για να ανοίξουν θέματα, να αμφισβητήσουν και γενικά να θέσουν υπό κρίση όσα ήδη θεωρούνται μιλημένα και συμφωνημένα, τότε μαύρο φίδι που μας έφαγε. Πρόφανώς οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να συζητήσουν για την εθνική στρατηγική, που λέει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά κανείς δεν δικαιούται να επιχειρήσει διά της σημερινής συνάντησης εκτόνωση των πιέσεων που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ούτε μαγκιές ούτε θεωρίες περί διαγραμμάτων σηκώνει η συγκυρία. Η χώρα – χαμένη για χαμένη κατά πολλούς – τραβάει το τελευταίο της χαρτί. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ σήμερα πάνε πάσο, το επόμενο βήμα τους θα είναι να δώσουν τα κλειδιά στον Τσίπρα.

Δεν γίνεται να λες ότι στηρίζεις την κυβέρνηση, αλλά να μη συνυπογράφεις απολύτως όσα ανέλαβε να κάνει. Οπως δεν γίνεται να διακυβεύονται τα πάντα και να κάνεις ασκήσεις ιδεολογικών – ή και προσωπικών – εγωισμών. όπώς εχεί διαμορφωθεί η κατάσταση, η υποχρέωση των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν είναι αυτό που έλεγε ο θρυλικός άγγλος προπονητής Μπιλ Σάνκλι: «Οταν είσαι στη μικρή περιοχή βάλε την μπάλα στα δίχτυα και θα συζητήσουμε μετά για τις εναλλακτικές που είχες».


Πηγή: Τα Νέα