Του Γιάννη Πρετεντέρη

Έφυγα για διακοπές με την κυβέρνηση να ψάχνει 11,5 δισ. ευρώ. Και γύρισα από τις διακοπές με την κυβέρνηση να ψάχνει 11,5 δισ. ευρώ – ευτυχώς όχι άλλα, τα ίδια! Στο ενδιάμεσο ούτε ξέρω πόσες φορές τα πολυτραγουδισμένα «μέτρα» κλείδωσαν, ξεκλείδωσαν και ξανακλείδωσαν για να ξαναξεκλειδώσουν.

Σίγουρα, πάντως, περισσότερες από τις πύλες του Παραδείσου – ξέρετε εσείς κανέναν στην εποχή μας που να πηγαίνει στον Παράδεισο;

Όλα αυτά συνέβησαν για έναν πολύ απλό λόγο, τον οποίο ουδείς τολμάει να ομολογήσει: επειδή 11,5 δισ. δεν υπάρχουν! Κι ούτε υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθούν, αν δεν θέλουμε να βουλιάξει η χώρα στο κοινωνικό χάος.

Κυκλοφορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος, ας πούμε, που θεωρεί ότι μπορούν να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις; Έτσι, λοιπόν, παίζεται το εξής θέατρο του παραλόγου. Εμείς προσποιούμαστε ότι ψάχνουμε 11,5 δισ. για να δείξουμε στην τρόικα ότι είμαστε παιδιά τζάμια κι ο λόγος μας συμβόλαιο.

Με την ελπίδα ότι η τρόικα θα προσποιηθεί πως μας πιστεύει. Κι ότι θα εισηγηθεί να πάρουμε τα λεφτά της επόμενης δόσης και να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις του προγράμματος.

Με την ελπίδα ότι τελικά ίσως να μη χρειαστεί να βρούμε τα 11,5 που δεν υπάρχουν – ή έστω να μας δώσουν περισσότερο χρόνο για να βρεθούν. Μακάρι να γίνει έτσι. Αλλά αν δεν γίνει και μας πουν «φέρτε τα τώρα!» θα κλάψουν μανούλες.

Διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε διακοπές σε... γερμανικό νησί!

Προσωπικά αγνοούσα ακόμη κι ότι υπάρχουν γερμανικά νησιά. Αλλά για την ευκολία της συζήτησης θα δεχτώ ότι υπάρχουν. Αναρωτιέμαι λοιπόν: τι άκρη να βγάλεις με έναν Γερμανό που ανακάλυψε ένα γερμανικό νησί για να κάνει γερμανικά τις διακοπές του; Η απάντηση είναι απλή.

Αν ο Γερμανός έχει αποφασίσει να μας πετάξει έξω από το μαγαζί, θα ζητήσει 11,5 δισ. κι άλλα τόσα έως ότου φύγουμε μόνοι μας. Αν για κάποιον λόγο αποφασίσει αντιθέτως να βάλει πραγμα- τικά πλάτη για να σωθεί στο ευρώ, μπορεί να χωθούμε κι εμείς στο ναυαγοσωστικό.

Ολα, όμως, θα κριθούν στο επόμενο τρίμηνο. Θετικά ή αρνητικά. Με άλλα λόγια και για όλους αυτούς τους λόγους, το πρόβλημα έχει φύγει από τα χέρια μας και η λύση δεν βρίσκεται πια στην Ελλάδα.

Το μόνο που μπορούμε να προσπαθήσουμε είναι να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, αν και όταν προκύψει λύση. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάμε όλοι του χρόνου διακοπές σε γερμανικά νησιά; Ακόμη – παρόλο που αυτό ειδικά ελπίζω να το αποφύγουμε!


Πηγή: Τα Νέα