Της Λώρης Κέζα

Ξεκινά τριήμερο με συμπολιτευτικά νάζια. Δεν τα θέλουν τα μέτρα, είναι αντικοινωνικά, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, να βρεθούν ισοδύναμα, η κοινωνία δεν αντέχει, όχι, όχι, όχι. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ θα αντιδράσουν με απόλυτες, αυστηρές τοποθετήσεις, θα μιλήσουν για τον φτωχό, για τη φοροδιαφυγή, για τη δικαιοσύνη. Κατόπιν θα βάλουν στη συζήτηση το πακέτο (πάντα υπάρχει ένα πακέτο που μας το δίνουν αλλά δεν μας το δίνουν οι δανειστές) και έτσι θα αναγκαστούν να αρθρώσουν, ναζιάρικα, το ναι. Γι αυτό άλλωστε δεν συνεργάστηκαν με τη Νέα Δημοκρατία;

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από όσα συζητήθηκαν για τις περικοπές των 11,6 δισ. είναι ότι θα 10 θα προκύψουν από την περιστολή των δαπανών δηλαδή από το κουτσούρεμα των μισθών και των συντάξεων. Για να ακριβολογούμε από τα 10 περίπου τα 7 αφορούν μισθολογικές δαπάνες. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από οικονομία στα άλλα έξοδα (τέρμα τα τσάμπα στυλό, τέρμα οι ξύστρες). Πάντα όμως υπάρχει τρόπος για να γίνει πιο συγκινητική μια ανακοίνωση.
Μαθαίνουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, όπερ σημαίνει δεν θα κόψουν 30 ευρώ από κάθε αγρότη όπως σχεδίαζαν. Επίσης θα διατηρηθεί το ΕΚΑΣ για όσους είναι άνω των 64 ετών. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι οι δικαιούχοι ήταν 190.000, περιορίστηκαν κατά 30.000 και το επίδομα κυμαινόταν από 57 ως 230 ευρώ.

Δηλαδή στα 10 δισ. που κόβουν το ΕΚΑΣ αφορά σκάρτα 20 εκατομμύρια (δηλαδή το ένα πέμπτο από τις μισθολογικές δαπάνες για τους υπαλλήλους της Βουλής). Μαθαίνουμε επίσης ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις (υποτίθεται ότι πέρσι τέτοια εποχή θα έκοβαν εντελώς 60.000 ψεύτικες συντάξεις οπότε η οικονομία έχει γίνει στον τομέα αναπήρων).

Εχουμε όχι μόνο την υποψία αλλά τη βεβαιότητα ότι τα δυο κόμματα που στηρίζουν την πολιτική του κ. Αντώνη Σαμαρά θα συναινέσουν. Μετά από τσιρίδες, μετά από δηλώσεις δυσαρέσκειας, μετά από έντεχνες διαρροές για απόσυρση της εμπιστοσύνης. Μεμονωμένα κάποιοι βουλευτές θα διαμαρτυρηθούν για την πίεση που ασκείται στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης. Κανείς δεν θα πει ότι τα λεφτά που κόβονται είναι ακριβώς όσα υπολογίζονται ως ετήσια φοροδιαφυγή (έτσι προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου του Σικάγο). Αντί λοιπόν να αντικαταστήσουν το φορολογικό μοντέλο με ένα άλλο αποτελεσματικό, παίρνουν χρήματα από τα λίγα των υπαλλήλων.

Αν, όπως υποθέτουμε, συναινέσουν τα δυο κόμματα στις επιλογές της τρόικα, θα πρέπει να υποβάλλουν και μια πρόταση για το πώς θα βγει η χρονιά για το πλήθος των υπαλλήλων που περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με την εφορία και με το χαράτσι των ακινήτων. Γιατί το δώρο κόβεται, είναι μια από τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Κατόπιν θα πρέπει να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο θα βγει η χώρα από την ύφεση (μια ύφεση την οποία στηρίζουν και ενθαρρύνουν με τα μέτρα).

Ας μην είμαστε απόλυτοι, υπάρχει πιθανότητα, ισχνή πιθανότητα, να ορθώσουν το ανάστημα ο κ. Κουβέλης με τον κ. Βενιζέλο. Μπορεί και να πουν όχι στα μέτρα, ας μην προδικάζουμε…  

Πηγή: Το Βήμα