Του Μπάμπη Παπαδημητρίου

Η διαφορά αποδόσεων των νέων ελληνικών ομολόγων δεκαετίας έπεσε κοντά στο 8%. Πρόκειται για ένα καλό νέο. Εξάλλου, βγήκαμε από τις αγορές και μπήκαμε στο Μνημόνιο, όταν ο ως άνω δείκτης είχε πάρει την άγουσα προς το σημερινό επίπεδο. Επιπλέον, για να μη σπεύδουμε να χαιρόμαστε εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, το ίδιο «σπρεντ» είχαμε πιάσει πέρυσι τέτοια εποχή, όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε πλέον εγκατασταθεί και είχε ξεκινήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης.

Μάλιστα, οι αγορές έδειξαν διάθεση για ταχύτατη διόρθωση, παρά την προετοιμασία για το μεγάλο «κούρεμα», το οποίο θα επέφερε καταστροφική βαθμολογία για την Ελλάδα και υποχρεωτικώς θα επέτεινε την απομόνωση από τις αγορές.

Νωρίς το φθινόπωρο είχα ζητήσει την προσοχή σας στη θετική τροπή που διαφαινόταν στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα της οικονομίας, σε ορισμένους βασικούς δείκτες, με εξαίρεση το διαθέσιμο εισόδημα και, δυστυχώς, την ανεργία.

Η διόρθωση εκείνη πραγματοποιήθηκε. Στη βάση αυτή, δύο κεντρικοί εκπρόσωποι της οικονομίας συνέπεσαν στη διατύπωση μιας νέας αισιοδοξίας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε: «Θεωρώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 -και φυσικά όλο το 2014- θα έχουμε ανάκαμψη». Στην επιμονή του δημοσιογράφου του BBC, επανέλαβε: «Είμαι 100% σίγουρος γι’ αυτό».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος απώθησε την καθιερωμένη δυσπιστία του δημοσιογράφου των Financial Times, λέγοντας τα εξής: «Η ψυχολογία έχει βελτιωθεί. Πιστεύω ότι (...) τη χρονιά αυτή διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης». Επιτυχία είναι και η επιστροφή, από τον Ιούνιο και μετά, καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Προβόπουλος υπολόγισε πως μεταφέρθηκε, από τα «στρώματα» και άλλες αφερέγγυες «κρυψώνες», το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναπάντεχη συνηγορία σε αυτήν την αισιοδοξία έδωσε τις τελευταίες ώρες η επιτυχής προσφυγή του ΟΤΕ στις διεθνείς αγορές. Η μεγάλη ιδιωτική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προσέφερε δικές του ομολογίες και πήρε, με το πολύ καλό επιτόκιο 7,875% ανά εξάμηνο, το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η ζήτηση για το «χαρτί» αυτό, που εκδίδει ελληνική εταιρεία, υπήρξε πολλαπλάσια των χρηματοδοτικών αναγκών που προσδιόρισε η διοίκηση του ΟΤΕ.

Προφανώς ο ΟΤΕ ανήκει σε διεθνικό οργανισμό. Από κάπου, όμως, πρέπει να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Το «γερμανικό διαβατήριο» είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή για να πείσουμε τον κόσμο που παρακολουθεί με αγωνία τις προσπάθειές μας ότι, τελικά, θα τα καταφέρουμε. Ως εκεί μπορεί να φτάσει, μέχρι στιγμής, η αισιοδοξία μας. Ας μη βιαζόμαστε!

Πηγή: Η Καθημερινή