Του Παντελή Μπουκάλα   Όσοι πτωχοί τω πνεύματι, είχαμε πιστέψει ότι μετά το επεισόδιο με τον καουμπόη του Κοινοβουλίου Γεράσιμο Γιακουμάτο, δεκαπέντε χρόνια πριν, τα κουμπούρια θα έμεναν εκτός Βουλής, ίσως και οι εξόφθαλμα κουμπούρες.
Για όσους δεν καλοθυμούνται, ο βουλευτής τότε της Ν.Δ., ένας από τους καλτ τύπους της τηλεόρασης, κατέφτασε ένοπλος στη Βουλή απειλώντας ότι «θα πλακώσει στο ξύλο» τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο. Αφορμή, μία διάρρηξη στο σπίτι του. Είχαμε υποθέσει λοιπόν ότι δεν υπήρχαν πια ένοπλοι βουλευτές, δεδομένου ότι και στη Βουλή συχνότερα βράζει το αίμα παρά η φαιά ουσία από την πολλή ενεργοποίηση. Πέσαμε έξω ξανά. Και μόλις προ ημερών έγιναν συστάσεις περί μη οπλοφορίας, για να καταλήξουμε στην τοποθέτηση ανιχνευτικής πύλης. Ας μη βιαστούμε όμως να υποθέσουμε ότι μετά το συμβάν του αεροδρομίου, όπου εκπυρσοκρότησε το πιστόλι χρυσαυγίτη βουλευτή, θα απαγορευτεί γενικά η βουλευτική οπλοφορία. Πάλι έξω θα πέσουμε.

Αλλωστε, το σπουδαιότερο προνόμιο των αντιπροσώπων μας (όσων θέλουν να το γευτούν δηλαδή) είναι το δικαίωμά τους να δρουν παντοιοτρόπως απασφαλισμένοι και κατά βούλησιν εκπυρσοκροτούντες και να καλύπτονται έπειτα από τη βουλευτική ασυλία. Μπορούν λ.χ., όπως ο κ. Γεωργιάδης, να αποκαλούν στη Βουλή «αρχηγό των κουκουλοφόρων» τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κι ύστερα, όταν συζητείται η άρση της ασυλίας τους, να ψελλίζουν ότι «άσκησαν πολιτική κριτική»! Και να δικαιώνονται από την πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της ΔΗΜΑΡ, «για να μην πληγεί η κυβερνητική συνοχή» εικάζω.

Να νιώθουν τάχα οι οπλοφόροι πιο άντρες, πιο Ελληνες, πιο οπλαρχηγοί ή πιο επιθεωρητές Κάλαχαν; Να φουσκώνει η εγωλατρεία τους όπως η τσέπη του σακακιού τους από το πιστόλι; Ο θεός τους και η ψυχή τους το ξέρουν. Εμείς ξέρουμε, το μάθαμε στο αεροδρόμιο, ότι δεν ξέρουν ποια η θαλάμη και ποια η σφαίρα. Αν παραμείνουν ένοπλοι, ας τους εκπαιδεύσουν τουλάχιστον, ίσως με την ευθύνη του υπουργού Αμυνας, που τουλάχιστον στις φωτογραφίες δείχνει μπαρουτοκαπνισμένος στρατάρχης. Ας τους εκπαιδεύσουν μάλιστα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μήπως γλιτώσει από την ιδιωτικοποίηση που αποφάσισαν όσοι λειτουργούν με απασφαλισμένη αδιαφορία για τη μνήμη του τόπου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ