Του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, υποψηφίου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Η χώρα μας διέρχεται μια πρωτοφανής κρίση. Μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση πολιτική αλλά και κοινωνική. Η δυσπιστία και η απαισιοδοξία γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές. Οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ ο ίδιος γίνομαι πια δύσπιστος με όσα συμβαίνουν στην Πατρίδα μας.

Ειδικά, όμως, αυτή την περιόδο όλοι νοιώθουμε την ανάγκη για μια δυναμική Επανεκκίνηση.  Περισσότερο, εμείς οι Δικηγόροι και οι εκλογές της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου προσφέρουν αυτή την ευκαιρία. 
Βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα της κοινωνίας. Η καθημερινή επαφή με τους πελάτες μας, μας κάνει κοινωνούς της κρίσης και της αδιέξοδης πολιτικής.
Υπηρετούμε έναν θεσμό, την Δικαιοσύνη, ο οποίος φθίνει στα μάτια των πολιτών. Η γραφειοκρατία, η αργοπορία στην εκδίκαση των υποθέσεων, οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια υποβαθμίζουν το επάγγελμά μας, αλλά πάνω απ’ όλα υποβαθμίζουν την ίδια την Δικαιοσύνη.
Βλέπουμε νέους συναδέλφους μας να μην έχουν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, ανάλογες των σπουδών τους. Τα όνειρα του πρωτοετή φοιτητή της Νομικής, τα σβήνει η σκληρή πραγματικότητα.
Νοιώθουμε η φωνή μας να χάνει τον δυναμισμό και το κύρος της, καθώς αρκετοί προσπαθούν να στιγματίσουν τον δικηγόρο, ταυτιζόντας τον επί παραδείγματι με τον φοροφυγά.

Να γιατί η ώρα δικηγόρων μιλά για την ανάγκη Επανεκκίνησης. Και η Ώρα είναι Τώρα:
Για Επανεκκίνηση στη Δικαιοσύνη
Με πλήρη μηχανογράφηση των δικαστηρίων.
Με αύξηση των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων
Με μείωση του πινακίου σε ρεαλιστικό αριθμό
Με αύξηση του αριθμού των ακροατηρίων με την καθιέρωση περισσότερων μονομελών συνθέσεων.

Για Επανεκκίνηση στη Δικηγορία
Με ηλεκτρονική άσκηση της δικηγορίας. με πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής,  με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, αιτήσεων και κάθε είδους εγγράφου και με δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των  υποθέσεων . Επίσπευση των διαγωνιστικών διαδικασιών που έχει αναλάβει πια ο ΔΣΑ στα πλαίσια της ψηφιακής σύγκλησης  και συνεργασία στα πλαίσια του CCBE με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες λειτουργούν ανάλογα συστήματα

Με κατοχύρωση και αύξηση των γραμματίων προείσπραξης στο ύψος της πραγματικής αμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε δικηγορική παράσταση έστω και αν την ονομάζουμε πια νόμιμη αμοιβή, με ταυτόχρονη μείωση σε ποσοστό των πάσης φύσεως παρακρατήσεων, ώστε και οι αμοιβές να αυξηθούν πραγματικά.
Η σύσταση δικηγορικών εταιρειών για εμάς αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και όχι μια επισπεύδουσα λύση ανάγκης για φορολογικούς λόγους και μόνο. Αυτό σημαίνει: κίνητρα και για τις απλές εν τοις πράγμασι ενώσεις – συνεργασίες δικηγόρων, έστω και αν δεν θέλουν για τον οποιονδήποτε λόγο να συστήσουν εταιρεία. Θεσμική θωράκιση των δικηγορικών εταιρειών για τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του θεσμού, να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια που επιχειρείται για την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των μελών τους.
Να επιδιώξουμε την  μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% στην κατώτερη κλίμακα. Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει. Το Κράτος οφείλει να διευκολύνει τον πολίτη στην πρόσβασή του σε αυτήν.
Να διασφαλίσουμε την αμοιβή του δικηγόρου για τον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης για να γίνει ελκυστική ως διαδικασία που μπορεί να δώσει μία εναλλακτική ανάσα στην τόσο μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων που παίρνουν δικάσιμο το 2013-2015

Για Επανεκκίνηση στον Δικηγορικό Σύλλογο
Με αναβάθμιση της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Αξιοποίηση της Τράπεζας Νομικών πληροφοριών του και διαρκή καθημερινή ενημέρωση των δικηγόρων στο email και στο κινητό τους.
Με αξιοποίηση της περιουσίας του και ανέγερση ενός σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου στο οικόπεδο της οδού Μαυρομιχάλη.
Με την δημιουργία παιδικού σταθμού για τις μητέρες δικηγόρους.
Με την διαρκή και γόνιμη συμμετοχή στις διεθνείς δικηγορικές οργανώσεις και στα διεθνή forα.
Με την άμεση σύγκληση ενός Πανελληνίου Δικηγορικού Συνεδρίου που θα μας επιτρέψει να χαράξουμε  την νέα πορεία της δικηγορίας και του δικηγορικού σώματος, σφυρηλατώντας την ενότητα του δικηγορικού κόσμου που το τελευταίο διάστημα λόγω της αμετροέπειας κάποιων επαρχιακών συλλόγων έχει διαταραχθεί.
Την επανίδρυση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσα από το οποίο θα διενεργούνται  τα σεμινάρια των νέων και ασκουμένων δικηγόρων με πρακτικό προσανατολισμό, γιατί θα εξετάζονται πλέον για την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος με πανελλαδικές εξετάσεις  και σε θέματα πρακτικής κατεύθυνσης στα οποία θα διδάσκονται.
Και βέβαια την μεταφορά της συνδικαλιστικής μας δράσης και εμού προσωπικά κοντά στους εμμίσθους συναδέλφους για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας στους όρους εργασίας τους και τις αποδοχές τους, την προστασία τους από απαράδεκτες συμπεριφορές, τη διαρκή παρακολούθηση των θεμάτων που τους αφορούν είτε είναι σε ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ είτε σε ανεξάρτητες αρχές.

Οι προτάσεις μας είναι σύγχρονες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες. Είμαστε Δίπλα στα προβλήματα των δικηγόρων και θα βρεθούμε Μπροστά για την διεκδίκηση δίκαιων λύσεων. Τόσο εγώ, όσο και οι υποψήφιοι Σύμβουλοι της παράταξής μας έχουμε την όρεξη για δουλειά, την διάθεση για συνεργασία, μα πάνω απ’ όλα διαθέτουμε τον δυναμισμό για την αναγκαία Επανεκκίνηση.