Της Σοφίας Βούλτεψη

Καινούργιο φόρο βλακείας, ανικανότητας και ρουσφετολογίας ετοιμάζεται να πληρώσει η Ελλάδα. Για σήμερα αναμένεται η καινούργια καμπάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 327 εκ ευρώ!


 
Την ώρα που στην χώρα κόβονται μισθοί και συντάξεις για να εξοικονομηθούν μόλις 700 εκ ευρώ, θα κληθούμε να πληρώσουμε «κερατιάτικα» για παρατυπίες στις αγροτικές δαπάνες της περιόδου 2003-2007.

Η απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής ελέγχου των αγροτικών δαπανών αναμένεται να εκδώσει σήμερα την καταδικαστική για την χώρα μας απόφαση. Μια απόφαση που θα πλήξει όλους τους Έλληνες, αν και οφείλεται σε πρακτικές των πολιτικών τους ταγών και, όπως προκύπτει από την υπό έλεγχο περίοδο, οι ευθύνες είναι διαχρονικές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 211 εκ ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις, 20 εκ ευρώ για τον καπνό, 55 εκ ευρώ για τα φρούτα και τα λαχανικά και 50 εκ ευρώ για τις πριμοδοτήσεις σε ζωικά προϊόντα.

Πρόστιμα θα επιβληθούν και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει και αυτή τη φορά πρωταθλήτρια, καθώς το συνολικό ύψος των προστίμων προσδιορίζεται σε 540 εκ ε και από αυτά τα 327 θα αφορούν μόνο την χώρα μας!

Τα πρόστιμα αποτελούν πλέον το μόνιμο «παράσημο» της χώρας μας. Έχουμε φθάσει στο σημείο να πληρώσουμε πρόστιμο ύψους 13 εκ ευρώ, επειδή… ξεχάσαμε να τοποθετήσουμε πινακίδες για την κοινοτική συγχρηματοδότηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»!

Πριν από δύο χρόνια καταδικαστήκαμε σε πρόστιμο 127,7 εκ ευρώ για ανεπαρκείς ελέγχους καλλιεργειών, για την περίοδο 2005-2006.

Η χώρα δεν διαθέτει ακόμη Μητρώο Αγροτών και αυτό οδηγεί σε αδιαφάνεια, διασπάθιση αγροτικών πόρων και εντέλει πρόστιμα που πληρώνουν όλοι – όχι μόνο οι επαγγελματικές τάξεις που σχετίζονται κάθε φορά με την παράβαση.

Τον περασμένο Ιανουάριο πληροφορηθήκαμε ότι θα καθίσουμε στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω μη εφαρμογής σειράς κοινοτικών οδηγιών σχετικά με το περιβάλλον.

Το 2009 εκδόθηκαν εις βάρος της χώρας μας 22 καταδικαστικές αποφάσεις και από αυτές οι τέσσερις συνοδεύτηκαν από χρηματικά πρόστιμα.  Ειδικά για την ανυπαρξία κατάλληλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων έχουμε καταδικαστεί 15 φορές!

320 φορές έχουμε καταδικαστεί για καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Από το 1999 μέχρι το 2004, σε 17 περιπτώσεις καταλογίστηκαν σε βάρος της χώρας μας πρόστιμα άνω των 200 δις δραχμών για κακή εφαρμογή κανονισμών, ανεπαρκείς ελέγχους, υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

Παρά το γεγονός ότι από το 1995 η Κοινή Αγροτική Πολιτική είχε επιβάλει νέο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των πληρωμών στους παραγωγούς  και όλα τα κράτη έσπευσαν να το εφαρμόσουν, οι πολιτευόμενοι της χώρας έκαναν το παν για να το αποφύγουν, ώστε να μπορούν να δίνουν «όλα τα λεφτά για όλα τα κιλά», μέσα σε ένα απίστευτο πελατειακό σύστημα.

Εδώ και πάνω από μια δεκαετία η ΕΕ ζητά και λαμβάνει επιστροφή επιδοτήσεων λόγω παρατυπιών. Οι επιδοτήσεις αυτές δεν επιστρέφονται από αυτούς που τις έλαβαν – ψάξε βρες τους – αλλά από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από το σύνολο των φορολογουμένων.

Τον Δεκέμβριο του 2006, η Κομισιόν επέβαλε συνολικό ποσό 263,5 εκ ευρώ σε οκτώ κράτη-μέλη και από αυτά η Ελλάδα κλήθηκε να πληρώσει τα 235,64 εκ ευρώ για ελέγχους που αφορούσαν την περίοδο 1994-2004.

Από πρόστιμα στην δεκαετία 1999-2008 χάσαμε αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 1,1 δις ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2009 πληροφορηθήκαμε πως χάσαμε οριστικά πάνω από 240 εκ ευρώ, μετά την απόρριψη, από το ευρωπαϊκό πρωτοδικείο, της προσφυγής που άσκησε η χώρα μας για παρακράτηση από την κοινοτική χρηματοδότηση γεωργικών δαπανών, που αφορούσαν την περίοδο 1999-2004.

Ιδού η απάντηση για το «πού πήγαν τα λεφτά». Επιτέλους, λίγο φιλότιμο!