Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ;» αναρωτιόµασταν εδώ πριναπό ενάµιση µήνα όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το περίφηµο σχέδιο «50 δισ.».

ΠΟΙΟΣ, δηλαδή, θα αναλάβει την ευθύνη αξιοποίησης µιας δηµόσιας περιουσίας, της οποίας τηµη αξιοποίηση νέµονται σήµερα πάσης φύσεως συνδικαλιστικά, επιχειρηµατικά και κρατικοδίαιτα συµφέροντα.

ΠΟΙΟΣ θα κάνει πράξη επιχειρηµατικές συναλλαγές (διότι αξιοποίηση σηµαίνει επιχειρηµατική συναλλαγή...) όταν η καχυποψία, η καταγγελία, η διαβολή και η συκοφάντηση αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα. ∆ΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ να λαλήσει ο πετεινός... Και την ίδια απορία διατύπωσε δηµοσίως η Τίνα Μπιρµπίλη για τη ∆ΕΗ: «Ποιος υπουργός θα βάλει την υπογραφή του;».

Η ∆ΙΑΦΟΡΑ, βεβαίως, είναι ότι η Μπιρµπίλη είναι η ίδια υπουργός. Αρα είναι αυτή που χρειάζεται να υπογράψει για να µεταβιβαστεί (ενδεχοµένως) η διοίκηση της ∆ΕΗ από τους συνδικαλιστές σε κάποιους ιδιώτες επιχειρηµατίες. Αλλά δηλώνει προκαταβολικά και απερίφραστα ότι δεν θα το κάνει.

ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ, η απορία της Μπιρµπίλη δεν είναι καθόλου αθώα. Η υπουργός δεν αναρωτιέται πώς θααξιοποιηθεί καλύτερα η ∆ΕΗ σύµφωνα µε την κυβερνητική πολιτική. Αλλά µε ποιο πρόσχηµα θα µείνουν τα πράγµατα όπως είναι τώρα και πώς δεν θα αλλάξει τίποτα.

ΑΝ Η ΕΝΣΤΑΣΗ της Μπιρµπίλη αφορά την ουσία της υπόθεσης, τότε η επιστήµη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι το δηµόσιο συµφέρον στον τοµέα της ενέργειας υπηρετείται καλύτερα από συνδικαλιστές παρά από επιχειρηµατίες. ΑΝ, ΟΜΩΣ, αφορά τη µεθόδευσή της, τότεη Μπιρµπίλη έχει χίλιες φορές δίκιο: µόνο ένας τρελός θα επιχειρούσε να αλλάξει κάτι σε µια χώρα όπουεπίσηµο κοινωνικό δόγµα είναιότι δεν πρέπει ποτέ να αλλάζει τίποτα.

Η∆Η, ας πούµε, ο Αλαβάνος ζήτησε τη σύσταση... Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του Πρωθυπουργού για «τον χειρισµό της δηµόσιας περιουσίας», όταν ακόµη η κυβέρνηση δεν έχει καν ανακοινώσει ούτε τι σκέπτεται να κάνει, ούτε πώς θα το κάνει!

ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ∆ΕΙΤΕ τη συνέχεια. Είµαι βέβαιος πως µόλις πάει κάτι να πουληθεί θα βρεθούν ως διά µαγείας ατελείωτοι «κάτοικοι» και «περίοικοι» και «δήµαρχοι κατοίκων ή περιοίκων» και «επιτροπές αγώνα κατοίκων ή περιοίκων» που θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη συναλλαγή.

ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι αναρίθµητες δηµόσιεςυπηρεσίες και δικαστήρια θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για ναβασανίσουν σκληρά όποιον ανθρωπάκο διαπράξει την ανοησία να ποντάρει στην αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας.

ΚΙ ΕΙΜΑΙ ΕΞΙΣΟΥ βέβαιος ότι το ταλέντο λαγωνικού που κουβαλάει ο κάθε ευσυνείδητος συµπολίτης µας θα εντοπίσει αναρίθµητα σκάνδαλα και αδιαφανείς, παράνοµες ή ασύµφορες συναλλαγές.

ΚΑΤΙ ΞΕΡΕΙ, λοιπόν, η Μπιρµπίλη.