ΤΟΥ I. K. ΠΡΕTΕΝΤΕΡΗ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ αισίως τα Αγια Πάθη και αναστήθηκε ο Κύριος, έχω να κάνω µια σοβαρή πρόταση. Προτείνω να αναθέσουµε κατ’ αποκλειστικότητα το νταραβέρι µε την τρόικα στη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ. ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ότι οι συνδικαλιστές δεν µπορούν να τα βγάλουν πέρα µε κοτζάµ τρόικα, διότι κι οι άλλοι που το χειρίζονται έως τώρα δεν βλέπω να τα πηγαίνουν καλύτερα.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ας πούµε, µε πολύ ενδιαφέρον να δω τι θα πουν οι τροϊκανοί τώρα που θα µας επισκεφτούν για το πολυτραγουδισµένο «µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα των είκοσι έξι δισ.» και για «τα πενήντα δισ. που θα µαζέψουµε από τις αποκρατικοποιήσεις» – µιλάµε, δηλαδή, για έναν συνολικό τζίρο εβδοµήντα έξι δισ., το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας!

ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ µε ενδιαφέρον επειδή, µεταξύ άλλων, µου µετέφεραν τον εξής εντυπωσιακό διάλογο από πρόσφατη συνάντηση των εµπειρογνωµόνων της τρόικας µε στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της συζήτησης, οι δικοί µας διαβεβαιώνουν τους εµπειρογνώµονες ότι θα εξοικονοµήσουν πόρους επτ άδισ. – τα τέσσερα δισ. από πρόσθετα έσοδα.

– Και πού θα βρείτε τέσσερα δισ. πρόσθετα έσοδα; ρωτούν εντυπωσιασµένοι οι τροϊκανοί.

– Από την ανασφάλιστη εργασία! απαντούν υπερήφανα οι δικοί µας. – Και πόση είναι αυτή ανασφάλιστη εργασία απότην οποία θα προκύψουν έσοδα τέσσερα δισ.; ξαναρωτούν µε περιέργεια οι τροϊκανοί.

– ∆εν ξέρουµε αλλά θα κάνουµε µια µελέτη να µάθουµε! τους αποστοµώνουν οι δικοί µας.

ΤΟ ΕΧΑΨΑΝ οι τροϊκανοί, δεν το έχαψαν, τι να σας πω!Αλλά, µεταξύ µας, πολύ θα εντυπωσιαστώ αν το έχουν χάψει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΙ όµως ότι αυτό το σκηνικό ισχύει στη συντριπτική πλειονότητα των υπουργείων όπου οι υπουργοί είναι έτοιµοι να υποσχεθούν ό,τι δεν πρόκειται να γίνει προκειµένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να προσπεράσουν ό,τι µπορεί να γίνει αλλά έχει κόστος.

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ δεν είµαι καθόλου πεπεισµένος ότι οι τροϊκανοί θα δεχτούν τελικά να προσυπογράψουν ένα πρόγραµµα εσόδων που ΘΑ εισπραχτούν από ποσά που ΘΑ µάθουµε από µελέτες που ΘΑ γίνουν – και τα οποία ΘΑ µαζέψουµε από εισπρακτικούς µηχανισµούς που ΘΑ φτιαχτούν, για να συµπληρώσω την εικόνα...

ΕΝΩ ΑΝ ΑΝΑΘΕΤΑΜΕ τη διαπραγµάτευση στη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ, κανένα πρόβληµα.

ΑΦΕΝΟΣ θα αναλάµβαναν οι ίδιοι τις µελέτες, τις οποίες θα πλήρωνε µεν η τρόικα αλλά κανείς δεν θα τις έβλεπε ποτέ.

ΑΦΕΤΕΡΟΥ είµαι βέβαιος πως µε τη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ στο νταραβέρι οι τροϊκανοί όχι µόνο δεν πρόκειται να ξαναζητήσουν τίποτα, αλλά όλο και µπορεί να τσοντάρουν καµιά επιχορήγηση για ταξιδάκια ή καµία επιδότηση για κοινωνικό τουρισµό.


Πηγή: Τα Νέα