Δεν ξέρουμε τι ακριβώς ήθελε να πει ο κ. Βενιζέλος ή αν τελικά κάναμε λάθος στην μετάφραση στα περί “επιλεκτικής χρεοκοπίας”.
Οι πολίτες- και είναι απολύτως φυσικό- φοβούνται πάντα περισσότερο αυτό που δεν γνωρίζουν. Προφανώς η Κυβέρνηση επιχείρησε με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη τις εξελίξεις που είναι φανερό οτι έρχονται στην οικονομία. Δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό αυτό αλλά ίσως έγινε λίγο βιαστικά και άγαρμπα. Ενδεχομένως να φταίει και η ρητορική του κ. Βενιζέλου. Πάντως όπως και να έχουν τα πράγματα αυτό που προέχει είναι να επιδείξουμε ψυχραιμία και σύνεση στις εξελίξεις.

Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να παραλείψουμε οτι η Ελλάδα για περισσότερα απο 30 χρόνια κυβερνάται απο κράτιστες. Αρχικά με την -αστικής ιδεολογικής αντίληψης -Νέα Δημοκρατία επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και αργότερα με το αστικό- σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Συνεπώς εάν σήμερα κινδυνεύουμε με κάθε μορφής επιπτώσεις- ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι τελικά θα συμβεί- οφείλεται εν πολλοίς στην επιλογή και εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία έχει άξονα το κράτος και περιστρέφεται περί αυτού. Εάν αυτή η πολιτική επιλογή δεν διαφοροποιηθεί άμεσα είναι μαθηματικά βέβαιο οτι δεν έχουμε καμία απολύτως τύχη. Με λίγα λόγια ο κ. Βενιζέλος και συνολικά η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επανεξετάσει την φορολογική της πολιτική ώστε να δοθούν βαθιές ανάσες στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει επιδείξει την ανάλογη σπουδή ο κ. Υπουργός των Οικονομικών. Και αυτό είναι το δυσάρεστο. Γιατί απλούστατα καταδεικνύει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού. Αλλά έφτασε η ώρα να ξεφύγει η Κυβέρνηση απο τον σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο και να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Τ.Χ