Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΜΑΔΑΕΙ ο Πρωθυπουργός τη μαργαρίτα για το αν θα πάει ή όχι στη ΔΕΘ; Ας γίνουμε πιο ευγενικοί: μελετά το επιτελείο του Μαξίμου, σε συνεννόηση με κορυφαίους υπουργούς, διαφορετικά σενάρια εμφάνισης του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο; Ας πούμε, να μην πάει με όλους τους υπουργούς αλλά μόνο με τους αρμόδιους για τα οικονομικά, ή να μην κάνει την παραδοσιακή ομιλία αλλά να την προτάξει ως εισαγωγή στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ επικίνδυνο να σκέφτεται κάποιος μεγαλοφώνως, έτσι είναι ρηξικέλευθο για μια κυβέρνηση να βγαίνουν στον αέρα οι προβληματισμοί της για θέματα πολιτικού σχεδιασμού προτού οριστικοποιηθούν. Οι λόγοι είναι προφανείς. Οποιος έχει την εξουσία, πρέπει να φαίνεται αποφασιστικός και αποφασισμένος. Να ξέρει τι θέλει, να το ανακοινώνει και να επιβάλλεται διά της πειθούς.

ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ είναι ότι το καλοκαίρι τελειώνει όπως άρχισε. Παραφράζοντας τον Τ.Σ. Ελιοτ, όχι με έναν κρότο αλλά με έναν λυγμό. Για κάποιες ώρες τον Ιούνιο, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Τελικώς, αυτό δεν προέκυψε. Προέκυψε όμως η εντύπωση ότι η κοινωνική ένταση - τότε ήταν στο φόρτε το πάρτι του Συντάγματος με τους «Αγανακτισμένους» - είχε αρχίσει να κλονίζει το Μαξίμου που αναζητούσε στηρίγματα.

ΦΥΣΙΚΑ, στην πολιτική - όπως και στη ζωή - οι κρίσεις είναι ευκαιρίες. Η οικουμενική ταλάντευση έφερε ως διόρθωση τον ανασχηματισμό της 16ης Ιουνίου. Αυτός έδωσε, κατά γενική ομολογία, το πιο σφικτό υπουργικό σχήμα του οποίου έχει ηγηθεί ως Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε ρόλο, η κυβέρνηση απέκτησε ισορροπία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ηρέμησε.

Η ΤΑΛΑΝΤΕΥΣΗ σχετικά με τη ΔΕΘ αποτυπώνει μια πραγματική κατάσταση. Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι άνθρωποί του είναι η πρώτη ομάδα ενοίκων του Μαξίμου που βιώνει μια νέα πραγματικότητα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί τίποτε να εξαγγείλει στη ΔΕΘ. Ακόμη χειρότερα, έρχεται βροχή από ραβασάκια της Εφορίας. Δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για ακόμη μία γενικόλογη ομιλία σε στυλ «δίνουμε τη μάχη για την πατρίδα», πασπαλισμένη με ωραία σμιλευμένες κουβέντες για ανάπτυξη, πράσινη και οικολογική ή σε εκδοχή μακαρόνια σκέτα. Επίσης, η ΔΕΘ είναι στημένη φάση. Οπως γίνεται και με την εκτέλεση φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή, κινδυνεύεις να φας γκολ. Δηλαδή, να έχουν γυρίσει Τσιπραίοι και άλλοι φρέσκοι από τις καλοκαιρινές διακοπές και να γίνει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο η μητέρα όλων των διαδηλώσεων. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να φανεί ότι ο Παπανδρέου, μικραίνοντας την παρουσία του στη ΔΕΘ, σνομπάρει τη Βόρεια Ελλάδα.

ΠΑΡΟΤΙ η τοπική διάσταση είναι υπαρκτή, ο προβληματισμός του Μαξίμου είναι σωστός. Στην εποχή της κρίσης, η ΔΕΘ είναι φύκια για μεταξωτές κυβερνητικές κορδέλες. Ας τελειώνει αυτή η ιστορία. Κι ας αφήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει μόνη στην κρεμάλα των υποσχέσεων.


Πηγή: Τα Νέα