Του Ι.Κ Πρετεντέρη
Για πρώτη φορά απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, η κατάσταση στη ΔΕΘ θύμιζε τόσο πολύ την κατάσταση της χώρας. Και οι δυο βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας.
Η διαφορά είναι ότι η πολιορκία της ΔΕΘ έληξε τη νύχτα του Σαββάτου. Της χώρας συνεχίζεται επ' αόριστον...
Αν κατάλαβα καλά, το γενικό μήνυμα του Πρωθυπουργού ήταν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Καλοδεχούμενο. Και τραγικά καθυστερημένο.
Διότι οι εταίροι μας και οι αγορές θα πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα προτίθεται να κάνει σήμερα ό,τι δεν έκανε χθες κι ό,τι προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει εδώ και δυο χρόνια.
Μόνο που γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η χώρα τελεί σε κατάσταση πολιορκίας.
Επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και ικανή να προχωρήσει σε αυτά που χρειάζεται ο τόπος ή έστω σε όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.
Κι ακριβώς επειδή δεν το πιστεύουν συμβαίνουν δυο πράγματα:
Οι μεν δανειστές αυξάνουν την πίεση για να εξασφαλίσουν την τήρηση των συμφωνηθέντων. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι μέσα της η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει.
Οι δε θιγόμενοι ανεβάζουν την κοινωνική ένταση επειδή υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ψάχνει ένα πρόσχημα για να υποχωρήσει. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι μέσα της η κυβέρνηση φοβάται να συγκρουστεί.
Κι αυτό συνολικά είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορεί να στείλει μια κυβέρνηση και στις αγορές και στην κοινωνία. Με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα κάπου μεταξύ γκρεμού και ρέματος.
Δεν ξέρω αν το μήνυμα αυτό θα αλλάξει μετά τα νέα μέτρα και τη γενικότερη εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μεταξύ μας, το θεωρώ πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι υποψιάζονται πως ο έλεγχος της κατάστασης έχει ήδη χαθεί.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες τελείωσαν. Και τώρα χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα για να πειστούν.
Να δουν, κυρίως, τι θα κάνει άμεσα και επιτέλους η κυβέρνηση με το βασικό πρόβλημα της χώρας που είναι το Δημόσιο - κι όχι, βεβαίως, αν θα βάλει νέες ανεκδιήγητες εισφορές στα ακίνητα.
Διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι έως τώρα η κυβέρνηση προσπάθησε για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος να διασώσει ένα αναχρονιστικό, άχρηστο και πανάκριβο κράτος φορτώνοντας την κρίση στον ιδιωτικό τομέα. Ηταν η βασική πολιτική επιλογή της.
Τώρα, όμως, τα ψέματα τελείωσαν. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Κι αν δεν λυθεί ο κόμπος ή αν δεν σπάσει το χτένι, μας περιμένει μια απερίγραπτη εθνική περιπέτεια, την οποία μόνο ηλίθιοι αδυνατούν να διακρίνουν.


Πηγή: Τα Νέα