Του Παντελή Μπουκάλα
Μηχανήματα του διαβόλου. Κάτι θα είπε και γι' αυτά ο Πατροκοσμάς, που χθες κυκλοφορούσε πρωτοσέλιδος σε αθηναϊκή εφημερίδα, με τις «προφητείες του για την κρίση». Κάμερες, μικρόφωνα, κομπιούτερ, κινητά, από τι να πρωτοφυλαχτείς, ιδίως αν ασκείς εξουσία κι έχεις πολλά να κρύψεις. Εχεις τελειώσει την επίσημη συνέντευξή σου, με τις καλά χτενισμένες απαντήσεις, και βέβαιος ότι οι κάμερες έκλεισαν αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο, να πει όσα όντως πιστεύεις για τους δημοσιογράφους, τον λαό που κυβερνάς, τους υφισταμένους σου. Ασυγκράτητες υπερπηδούν οι λέξεις το έρκος των οδόντων σου, μα ο διάβολος παραμονεύει μεταμορφωμένος σε κάμερα, τις καταγράφει και γίνεται βούκινο το μυστικό σου.

Και επειδή ο Εξαποδώ δεν μένει καθηλωμένος στις παραδοσιακές αναπαραστάσεις του, αλλά προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις παίρνει ακόμα και τη μορφή ενός συνημμένου που θα έπρεπε να πεταχτεί στον κάλαθο των ψηφιακών αχρήστων, αυτό όμως, ω της Αποκαλύψεως, αυτενεργεί και πάει και κολλάει στο κανονικό e-mail. Φτάνει έτσι στη μικροοθόνη διαφόρων περίεργων, που, άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν, το διατυμπανίζουν. Κάπως έτσι την πάτησε ο σύμβουλος Τύπου του κ. Βενιζέλου. Μπέρδεψε ένα κοινοποιήσιμο δελτίο Τύπου με την απόρρητη εσωτερική αλληλογραφία. Και μάθαμε έτσι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου (που πήρε το θώκο σαν ανταμοιβή για την κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση όσο το μεγαλείο του δεν διέθετε υπουργείο) γκρίνιαζε «σε πολύ έντονο ύφος», διεμήνυε ότι «δεν ανέχεται λογοκρισία» και όσα άλλα λέει ένας πολιτικός σε κατώτερό του αλλά αποφεύγει να τα πει σε ανώτερό του.

«Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου» θα πει κανείς. Και συνειρμικά θα θυμηθεί ότι ο πρώτος παθών από e-mail της εποχής του ατύπως διακινηθέν ήταν ο Μίδας. Εκρυβε ο καημένος κάτω από τον φρυγικό σκούφο του τα ώτα όνου που του φόρτωσε ο εκδικητικός Απόλλωνας, αλλά τα είδε ο κουρέας του, που έσκαψε μια τρύπα και είπε το μυστικό. Τα καλάμια που φύτρωσαν όμως πήραν να ψιθυρίζουν «ο Μίδας έχει ώτα όνου», το έμαθαν οι πάντες και ο κουρέας, κάτι σαν σύμβουλος Τύπου τότε, πλήρωσε ακριβά.

Πηγή: Καθημερινή