Απέσυρε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση αλλά επιμένει στην διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης. «Είστε εκτός τόπου και χρόνου», δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου παρενέβη τονίζοντας την ανάγκη «κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Ο πρωθυπουργός έδειξε «ανοιχτός» σε συνεργασία με τη ΝΔ.  Στο μεταξύ, άλλοι πολλοί, άσκησαν κριτική στον Πρωθυπουργό, ενώ κάποιοι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και έφτασαν μέχρι του σημείου της ύβρεως!

Αυτά συνέβησαν χθες. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα και οι εξελίξεις- όπως διαφαίνεται- που θα ακολουθήσουν θα είναι προφανώς επηρεασμένες από τις νυχτερινές διεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ χθες δεν κοιμήθηκε!

Οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεση μας σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες, αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τι πρόκειται να συμβεί στις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Ο κ. Παπανδρέου χθες, όπως έγραψε το Newpost.gr, είχε μακρά συνομιλία με τον αδελφό του Νίκο. Η συζήτηση των δυο ανδρών είναι πασίδηλο ότι έκρινε και την τελική απόφαση του κ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε παραίτηση αλλά σε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα τα μεσάνυχτα.

Η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη το είχε ξεκαθαρίσει αμέσως μετά την συνομιλία των δύο αδελφών: «Ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται!» Παράλληλα ο Πρωθυπουργός διέγνωσε γρήγορα ότι ο κ. Καστανίδης, ο κ. Ρέππας, αλλά και οι υπόλοιποι, με τους οποίους σχεδίασε το αίολο σχέδιο περί δημοψηφίσματος αλλά και τις χθεσινές του κινήσεις τον οδήγησαν σε μεγάλου ρίσκου αποφάσεις. Παράλληλα φαίνεται (εκ του αποτελέσματος κρίνοντας)  ότι δεν τον συμβούλεψαν και σωστά για το πώς θα έπρεπε να χειριστεί το αφήγημά του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η ομιλία του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν επιεικώς απαράδεκτη και άκρως απογοητευτική. Γιατί απλούστατα δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει την θέση του, να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους απόψεις, εισπράττοντας σκληρή κριτική όπως για παράδειγμα από την κ. Βάσω Παπανδρέου. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει  τον Πρωθυπουργό σε εξόχως δύσκολη θέση.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι η τακτικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε δεν είχαν καμία απολύτως επιτυχία αφού δεν ήταν συνδυασμένες με συγκεκριμένη στρατηγική. Με δεδομένο ότι οι όλοι αυτοί οι οποίοι συναγελάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου-πλην ολίγον εξαιρέσεων- δεν έχουν κοινή πολιτική συμπεριφορά, αλλά πολύ περισσότερο δεν έχουν συγκλίνουσες ιδεολογικές αντιλήψεις, δημιουργήθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Έτσι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να εμπιστευτεί τον κ. Ηλία Μόσιαλο και το χθες το απόγευμα τον κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να καταστρώσουν το σχέδιο της ομιλίας την οποία θα εκφωνούσε αργότερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μόσιαλος μετέφερε με λεπτομέρειες το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε στον Πρωθυπουργό να γίνει περισσότερο σαφής και πολιτικά-κυρίως- ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις του αλλά ταυτόχρονα να δώσει προοπτική στους βουλευτές.

Τελικά μετά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι κέρδισε πολιτικό χρόνο και εις απόδειξη δέχθηκε διάφορους … «χορευτές» της πολιτικής στο γραφείο του, όπου προσέτρεξαν για να τον συγχαρούν κάνοντας απίστευτες… πιρουέτες.

Παράλληλα διεφάνη  ότι η πλευρά Παπανδρέου με την πλευρά Βενιζέλου έχουν… πολιτική ταύτιση! Αυτό όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές χτίστηκε κατά την διάρκεια της κρίσης και ενδεχομένως με υποχωρήσεις και υποσχέσεις και από αμφότερους τους πρωταγωνιστές.
Η συνταγή Μόσιαλου ήταν προφανές ότι απέδωσε και δημιούργησε και πάλι ευφορία στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου.Tάκης Χατζής