Σήμερα ένας καινούριος κύκλος αναταραχής με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις έχει ανοίξει σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Η συμπίεση των εργατικών εισοδημάτων, οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, τα αστρονομικά εμπορικά ελλείμματα και το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη χρηματοπιστωτική κρίση και διαρκή αναταραχή στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης του δολαρίου αλλά και του ευρώ είναι η κύρια απειλή  όχι μόνο την αμερικάνικη αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας και άλλων δυνάμεων, σπρώχνουν όλο και περισσότερο προς αλλαγές και μετατοπίσεις στους διεθνείς συσχετισμούς, παρά τους στρατιωτικούς εκβιασμούς της Ουάσινγκτον, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αλλά και νέους τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της γης με βασικό πρόσχημα την τρομοκρατία.  

Σʼ αυτό το διεθνές περιβάλλον και σε μια από τις πιο πολυτάραχες περιοχές του πλανήτη η «ισχυρή Ελλάδα» του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού πλασάρεται σαν ο καλύτερος εκπρόσωπος ΗΠΑ και ΕΕ, ανταγωνίζεται με την Τουρκία διεκδικώντας το ρόλο της υπʼ αριθ. 1 «πύλης» για κάθε συμμαχική(;) διείσδυση και ενδεχόμενη επέμβαση στην περιοχή.

Η «ισχυρή οικονομία» μας στηρίζεται κιʼ αυτή σε εισαγωγές κεφαλαίων που ελέγχουν το χρηματιστήριο, εξαγοράζουν δημόσιες επιχειρήσεις, μαζί με την ντόπια παρασιτική τάξη των μεγαλοοφειλετών και φοροφυγάδων απαιτούν ακόμα πιο αυστηρή εφαρμογή των εντολών της ΕΕ και του ΔΝΤ κιʼ άλλη «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», κιʼ άλλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στην Υγεία, για τη μετατροπή της χώρας σε παράδεισο κερδοφορίας για τους επιτήδειους κερδοσκόπους  και κόλαση για το φτωχό λαό.

Μια οικονομία, με ανύπαρκτες παραγωγικές επενδύσεις, διάλυση του γεωργικού τομέα, κλείσιμο ή μεταφορά βιομηχανιών για πιο φτηνά εργατικά χέρια, μʼ ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κιʼ ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, που απειλείται να γίνει φτερό στον άνεμο στα πλαίσια μιας γενικότερης οικονομικής αναταραχής.

Ο λαός το ξέρει πως έτσι δεν πάει άλλο! Γιʼ αυτό από τη μια η απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον, η αγωνιώδης αναζήτηση κάποιας ανύπαρκτης ατομικής λύσης «μπας και τη βολέψουμε», αλλά και από την άλλη τα αγωνιστικά ξεσπάσματα τμημάτων των εργαζόμενων, το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα σήμερα είναι σε θέση να ανατρέψει τις κυβερνητικές επιδιώξεις, να στραπατσάρει τη νέα κυβερνητική βιτρίνα με πρωθυπουργό τον τεχνοκράτη κ. Παπαδήμο.

Ωστόσο ούτε η εύθραυστη πλειοψηφία της ΝΔ, ούτε η ολόπλευρη κρίση και η φτηνή δημαγωγία περί αναβάπτισης του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του πρόκειται να ανακόψουν την αντιλαϊκή λαίλαπα. Τα μεγάλα ξένα συμφέροντα και η ντόπια άρχουσα τάξη θα απαιτήσουν και θα επιβάλλουν τα αντιδραστικά μέτρα που έχουν ανάγκη.

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.


Πάνος Ρασσιάς