Του Ι.Κ. Πρετεντέρη
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση για τους κινδύνους που απειλούν τη νέα κυβέρνηση. Οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν ότι ο Παπαδήμος απειλείται κυρίως από τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους που θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να του τραβήξουν το χαλί και να τον ακυρώσουν στην πράξη.
Κίνδυνος βάσιμος και σοβαρός - είδαμε ήδη τις πρώτες εκδηλώσεις του.
Υπάρχει όμως κι ένας δεύτερος κίνδυνος, εξίσου βάσιμος κι εξίσου σοβαρός... Είναι να ακυρώσουν τον Παπαδήμο (και την προσπάθειά του) διάφοροι υποστηρικτές του που επενδύουν στο εγχείρημα περισσότερα απ' όσα του έχουν ανατεθεί, περισσότερα απ' όσα μπορεί να σηκώσει και ίσως περισσότερα απ' όσα είναι διατεθειμένος να επιχειρήσει ο νέος Πρωθυπουργός.
 
Διότι ο Παπαδήμος δεν πετάχτηκε από το κεφάλι του Δία ούτε γεννήθηκε σε στάβλο στη Βηθλεέμ. Εκλήθη να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη συμφωνία μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που η ίδια η συμφωνία προσδιορίζει. Ως εκ τούτου, όποιος (ακόμη και καλοπροαίρετα...) αμφισβητεί το πλαίσιο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη συμφωνία.
 
Να πάρω ένα παράδειγμα; Ο χρόνος των εκλογών.
 
Καλώς Ή κακώς, Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν ότι οι εκλογές θα γίνουν «άμεσα». Στη συνάντηση των δύο επιτελείων επελέγη ως κατ' αρχήν ημερομηνία η 19η Φεβρουαρίου. Μπορεί ανάλογα με τις εξελίξεις να γίνουν λίγο αργότερα ή λίγο νωρίτερα αλλά έως ότου αποφασιστεί κάτι άλλο ισχύει αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί.
 
Τι νόημα έχει λοιπόν ο καβγάς για την ημερομηνία; Και ποιον εξυπηρετεί η αμφισβήτηση του εκλογικού ορίζοντα; Εξυπηρετεί αυτούς που θέλουν να πετύχει η συμφωνία όπως διαμορφώθηκε ή εκείνους που προσδοκούν να την τινάξουν στον αέρα; Προφανώς τους δεύτερους.
 
Διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τα κόμματα, τη διευθέτηση, ίσως και τη χώρα που μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του ή τα όνειρά του. Αλλά με υπαρκτά πρόσωπα και πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνουν μια συγκεκριμένη κατάσταση.
 
Θα είναι κρίμα λοιπόν να ξεφτιλιστεί η προσπάθεια μέσα από τη συνεχή αναμόχλευση της συμφωνίας που τη δρομολόγησε. Και είναι ακόμη πιο κρίμα να εξαντλείται η αντιπαράθεση στην ημερομηνία των εκλογών επειδή κάποιους βολεύει να γίνουν τώρα, κάποιους αργότερα και κάποιους άλλους ποτέ.
 
Οχι μόνο επειδή ο χρόνος των εκλογών είναι σχεδόν αυτονόητος - ουδείς δικαιούται να παρατείνει την ζωή ενός κυβερνητικού σχήματος έκτακτης ανάγκης πέραν ενός εύλογου και περιορισμένου χρόνου... Αλλά και επειδή το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι και σοβαρότερο και κρισιμότερο από το πώς θα λέγεται ο επόμενος Πρωθυπουργός.


Πηγή: Τα Νέα