ΝΟμΙζω ότι τελείωσαν τα ψέματα. Σήμερα ή αύριο (αν η Σύνοδος τελειώσει αύριο...) θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ορθώσει επιτέλους μια πειστική απάντηση στην κρίση. Διαφορετικά, όλα παίζουν! Ακόμη και τα χειρότερα... έως Τωρα και κάθε φορά, έδινε πάντα μια απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα. Κωλυσιεργούσε, ταλαντευόταν, δια- φωνούσε, στριφογύριζε... Κι έτσι, για να είμαστε ειλικρινείς, κατάφερε να φουντώσει μια πυρκαγιά που αν είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα έσβηνε με ένα ποτήρι νερό. Τωρα,

ΤρέχΟΥμέ. Κι ίσως αύριο, αν η κρίση αντιμετωπι- στεί τα προσεχή εικοσιτετράωρα, η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα χρειαστεί να αποδώσει στη Standard & Poor’s το μερίδιο συνδρομής που της αναλογεί. Διότι αυτό που εξελήφθη ως πρόκληση ή ως απειλή, ίσως να αποδειχθεί ότι δεν ήταν παρά ένας ωμός αλλά χρήσιμος εκβιασμός.

Θα μΟΥ ΠέΙΤέ ότι δεν αρέσει στους πολιτικούς να εκβιάζονται από τους οίκους αξιολόγησης ή τις αγορές. Εχουν απόλυτο δίκιο. Αρκεί, όμως, να κάνουν τη δουλειά τους. Κι αν ρωτήσω πόσοι στο ακροατήριο θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ηγε- σία στάθηκε την τελευταία διετία στο ύψος των περιστάσεων, φοβούμαι ότι δεν θα σηκωθούν πολλά χέρια.

μέ αΛΛα ΛΟγΙα, αν τους εκβιάζουν, το κάνουν επειδή τους θεωρούν ευάλωτους στον εκβιασμό. Επειδή οι ίδιοι το επέτρεψαν.

μέ ΠρωΤη την Ανγκελα Μέρκελ. Από την αρχή χειρίστηκε την κρίση πιστεύοντας ότι το ακροατήριό της είναι οι νοικοκυρές της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Λάθος, τεράστιο λάθος! Το ακροατήριό της ήταν και παραμένει αυτό το απροσδιόριστο και αδηφάγο μόρφωμα που ονομάζεται «διεθνείς αγορές».

ΤΟ ΙΔΙΟ με αυτήν λάθος έκαναν και οι περισσότεροι ευρω- παίοι ηγέτες από τον Παπανδρέου έως τον Μπερλουσκόνι. Πολλοί το πλήρωσαν – οι ίδιοι ή/και οι χώρες τους... Μόνο που το λάθος της Μέρκελ το πληρώνουμε όλοι.

η γέρμαΝΙΔα καγκέΛαρΙΟς
και οι αντιλήψεις που υπη- ρετεί αποτέλεσαν από την πρώτη μέρα το σοβαρότερο εμπό- διο στην πειστική αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη και τώρα αρνείται τα προφανή για την ΕΚΤ. Ακόμη και τώρα βαδίζει με το δόγμα «όσο χρειάζεται, όταν χρειάζεται» – όταν είναι εμφανές ότι σε λίγο κινδυνεύει να την πάρουν με τα σκουπόξυλα ακόμη και οι νοικοκυρές της Βάδης-Βυρτεμβέργης...

ΔΙΟΤΙ ΟΤαΝ
απειλείται πλέον η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας, όταν κοτζάμ Γερμανία δυσκολεύεται να δια- μορφώσει τους όρους του δανεισμού της, όταν το γερμανι- κό νόμισμα κλονίζεται διότι (αν δεν απατώμαι) το ευρώ εί- ναι και γερμανικό νόμισμα, το συμπέρασμα είναι αυτονόη- το: η κρίση ακουμπά και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ο ΘέΟς, λοιπόν, να βάλει το χέρι του. Είναι μήπως αργά; Μπα! Και το Ντόρτμουντ - Μαρσέιγ στο τέλος το καθάρισε ο Πανάγαθος.


Πηγή: Τα Νεα