Το εύρημα της «πτέρνας του Αχιλλέα» διευκόλυνε τόσο στον θάνατο του όσο και στην ηρωοποίηση του. Ο κ. Βενιζέλος ένα τέτοιας εμπνεύσεως εύρημα αναζητά για να ξεμπλέξει από την περιπέτεια που ζει στο υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά ούτε Όμηρος υπάρχει για να του βρει λύση αλλά και ο ίδιος ουδεμία σχέση έχει με τον ήρωα. Γιατί ο Ευάγγελος τα έχει κάνει μούσκεμα. Νόμιζε ότι θα ήταν δυνατόν να πείσει τους Ευρωπαίους με την ακατάσχετη πολυλογία του και εν τέλει να τους παραμυθιάσει. Δεν τα κατάφερε όμως. Ρεζιλεύτηκε αφού τον παρουσιάζουν ως τον χειρότερο υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης αλλά και γιατί άλλα λέει την μία μέρα και άλλα την άλλη. Με λίγα λόγια αναλώθηκε. Πώς να το πω. Μας τελείωσε.

Από την «εποχή του καφέ» μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον εαυτό του ότι θα μπορούσε να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχώς κάνει λάθη τακτικής, λάθη στρατηγικής σημασίας. Ας είναι. Αυτός χάθηκε νωρίς και καλύτερα έτσι. Τώρα θα πείτε τον στηρίζει ένα σύστημα, κάποια μέσα ενημέρωσης, κάποιοι βουλευτές και σίγουρα μια μικρή πλειοψηφία κόσμου. Αλλά το ξέρει και ο ίδιος ότι αυτά δεν αρκούν. Εάν πάει να κερδίσει το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ μέσα από ανοιχτές διαδικασίες θα χάσει παταγωδώς. Φυσικά εάν επιχειρήσει να αναδειχθεί μέσα από διαδικασίες «κλειστού τύπου» θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει ρεζίλι των σκυλιών!

Όπως και νά΄ χει το πράγμα ο Βενιζέλος τερμάτισε την πολιτική του σταδιοδρομία από εκείνο το βράδυ πριν τον ανασχηματισμό που είχε κάνει ο Παπανδρέου όταν έκλεισε την περιβόητη συμφωνία με το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


Πάνος Ρασσιάς