Ο Γκαμπρόν, ο Στρος Καν και οι Έλληνες


Στη μάχη του Βατερλό , ο κουρασμένος κι άρρωστος Ναπολέων είχε ήδη δραπετεύσει από το πεδίο της μάχης, αλλά ένα σημαντικό τμήμα των γαλλικών δυνάμεων -η ηρωική φρουρά των βετεράνων του- υπό τον γενναίο στρατηγό Πιερ Γκαμπρόν αποφασιστικά μάχονταν κι επιχειρούσε απελπισμένες αντεπιθέσεις.

Ο αντίπαλός των Γάλλων, Βρετανός στρατηγός Ουέλινγκτον -σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Βρετανός στρατηγός Κόλβιλ - κατάλαβε ότι ο Γκαμπρόν δεν γνώριζε πως είχε καταρρεύσει το γαλλικό μέτωπο. Του έστειλε λοιπόν κήρυκα με λευκή σημαία, τον συνταγματάρχη των δραγόνων Χιού Χάλκετ και του ανήγγειλε τα δυσάρεστα νέα: «Γενναίε στρατηγέ, είναι ανώφελο να συνεχίζετε. Παραδοθείτε!».

Και ο Γκαμπρόν, τραυματισμένος ο ίδιος, κοίταξε γύρω του, διαπίστωσε ότι του έλεγαν την πικρή αλήθεια, έβγαλε το ξίφος του το πέταξε καταγής μπροστά τα πόδια του Βρετανού συνταγματάρχη και φώναξε με απελπισία (γαλλιστί): «Merde!» («σκατά!» επί το ελληνικότερο!»)

Είχα ακούσει την ιστορία μικρός από τον πατέρα μου. Την έψαξα και την βρήκα στο διαδίκτυο, όπως περιγράφεται ανωτέρω. Αφορμή μου έδωσε η περίφημη πλέον δήλωση του κ.Ντομινίκ Στρώς Κάν (άλλως πως και Ντομινίκ Δεν τρώς Κάν) ότι «οι Ελληνες είναι στα σκατά…»

Την γράφω απλώς για να σημειώσω ότι πριν τον Ντομινίκ ο τελευταίος Γάλλος (Γκαμπρόν) που χρησιμοποίησε δημοσίως τη λέξη Merde δεν ήταν και σε τόσο καλή κατάσταση…

il Postino

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο