Τι σημαίνει Iskra

Τι σημαίνει Iskra

Oι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας για τη νέα συμφωνία έχουν φέρει την ιστοσελίδα που απηχεί τις θέσεις της, το iskra.gr στον.. αφρό της επικαιρότητας.

Τι σημαίνει όμως Ιskra; «Η Ιskra στα ρωσικά σημαίνει σπίθα, ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά χρόνια της τσαρικής αυτοκρατορίας. Και η δική μας iskra έχει βοηθήσει με τη δική μας σπίθα να ανάψει τη φωτιά του αγώνα μετά από αυτά τα πέντε μνημονιακά χρόνια» ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση για τα πέντε χρόνια της ιστοσελίδας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στο κλειστό του Πανελληνίου.

Η Iskra ήταν η πρώτη παράνομη εφημερίδα που κυκλοφορούσε σε όλη την Ρωσία από το Δεκέμβριο του 1900 μέχρι τον Οκτώβριο του 1905. Το όνομα της εφημερίδας ήταν εμπνευσμένο από το απόσπασμα της απάντησης των Δεκεμβριστών επαναστατών εναντίον του Τσάρου το 1825 στον ποιητή Πούσκιν: «από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα».

Το όλο εγχείρημα της Ιskra αποτέλεσε σύλληψη του Λένιν, που έπαιξε και τον ρόλο του μετέπειτα «καθοδηγητή» της εφημερίδας. Ο Λένιν αντιλαμβανόταν την «Ίσκρα» ως τον οργανωτή της πρώτης μαγιάς ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος.

B.B.

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο