«Δυστυχώς αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική θεσμική και πολιτική ανέχεια του ελληνικού λαού τα τελευταία 5 χρόνια δεν θέλησαν να βρεθεί μία κοινή λύση. Σε ότι δε αφορά το ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων. Αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI. Σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο. Αυτό είναι το αίσθημα ευθύνης τους», δήλωνε - μεταξύ άλλων - ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το προχθεσινό ''ναυάγιο'' της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. 

Βεβαίως, 78 ημέρες νωρίτερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2015, σε προεκλογική ομιλία του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε άλλη άποψη - χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα - για τους προχθεσινούς συνομιλητές του:

«Είναι αρκετοί οι αντίπαλοι μας φίλες και φίλοι που θέλουν να ξεχάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές που θέλουν να πείσουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Που μας λένε, ε αφού φέρατε συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρώπη, δεν έχετε διαφορές. Είμαστε το ίδιο. Ελάτε, λένε, να συγκυβερνήσουμε μαζί. Ε λοιπόν φίλες και φίλοι όχι μόνο δεν είμαστε το ίδιο, αλλά και ποτέ δεν θα γίνουμε το ίδιο. Γιατί εμείς δώσαμε έναν αγώνα μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου για να βγάλουμε αυτόν τον λαό από το τέλμα. Έναν αγώνα που κανένας άλλος δεν τόλμησε να δώσει, έναν αγώνα που κανένας άλλος δεν θέλησε να δώσει. Και ο αγώνας αυτός, ο αγώνας της επτάμηνης διαπραγμάτευσης συντάραξε όλη την Ευρώπη.

Και ανάγκασε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα να μιλά για την μικρή Ελλάδα που τολμά όμως να σηκώνει κεφάλι, που τολμά να περπατάει με το κεφάλι όρθιο, για τον λαό της που ανάσανε, που πήρε ανάσα αξιοπρέπειας, ανάτασης, περηφάνιας, για το κεφάλι που σηκώσαμε στους δανειστές και στη Διεθνή της Ολιγαρχίας. Και αυτός ο αγώνας, φίλες και φίλοι, είναι ένας αγώνας που θα αποδώσει καρπούς. Δεν είναι γροθιά στο μαχαίρι όπως θέλουν να μας πείσουν οι δυνάμεις του χθες.

Οι δυνάμεις που δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ ακόμη και όταν οι συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκότερες για τις ελληνικές θέσεις. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τις συμβουλές της συμμαχίας του ναι σε όλα, δεν χρειαζόμαστε τις παραινέσεις τους, δεν χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία τους. Να μας λείπουν εμάς οι συμβουλές των παραδομένων».  

Πως αλλάζουν - πολύ σύντομα μερικές φορές - τα άτιμα τα πράγματα; Ε, κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ