«Φταίει λοιπόν το PSI, λέτε, σε όλη την τονικότητα του πολιτικού λόγου. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια του ρόλου του, τον κύριο Καμμένο που - με το γνωστό στυλ - θέλει εξεταστική επιτροπή, τον κύριο Τσίπρα. Ναι, να γίνει εξεταστική επιτροπή. Για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο. Για το κούρεμα  του χρέους. Για την αναδιάρθρωση του χρέους. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει να ανασυσταθεί η εξεταστική επιτροπή που, μετά μεγάλων πανηγυρισμών, κάνατε στην προηγούμενη Βουλή. Να τα εξετάσει όλα. Για λόγους ιστορικούς. Για λόγους παιδαγωγικούς. Και γιατί πρέπει να διασκεδάσει ο ταλαίπωρος ελληνικός λαός - που υφίσταται θυσίες - και να γελάσει λίγο το χείλι του από τις ανακολουθίες, τα ψέματα που θα αποδειχθούν βέβαια περίτρανα, σε μια τέτοια διαδικασία». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας για  πολλοστή φορά σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση. 

Για  «λόγους ιστορικούς και παιδαγωγικούς» αλλά και για «να γελάσει λίγο το χείλι μας», πικρά ασφαλώς, λέμε να θυμηθούμε και να θυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο του Κινήματος κάποιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού της κυβέρνησης στην οποία συμμετείχε, πριν από 4 χρόνια. Τα ξημερώματα λοιπόν της 27ης Οκτωβρίου του 2011, στη Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%.  

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, έχοντας στο πλευρό του τον - υπ. Οικονομικών εκείνη την περίοδο - Ευ. Βενιζέλο, δήλωνε:

«Θέλω επίσης όμως να απαντήσω σε όσους θέλησαν να προτάξουν την ανησυχία τους για την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Επαναλαμβάνουμε ότι η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εφαρμογή της δεν θα προκαλέσει καμία μείωση του επιπέδου που βρίσκεται σήμερα η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, γιατί εμείς έχουμε ειλημμένη απόφαση, απόφαση της Κυβέρνησης, να αναπληρωθεί σε επίπεδα τουλάχιστον ίδια με αυτά που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της απόφασης του Ιουλίου. 

Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ήσυχοι για τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, όπως βεβαίως και για τις συντάξεις τους.  

Όσοι όμως ανησυχούν για άλλους λόγους, επικαλούνται δηλαδή προσχηματικά το ενδιαφέρον τους για τους ασφαλισμένους, καλό είναι να μην μπερδεύουν τις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών με την κοινωνική και ασφαλιστική πολιτική, που αποτελεί και βασική μέριμνα και προτεραιότητα της Πολιτείας και, επομένως, και της ίδιας της Κυβέρνησής μας. 

Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση, όχι μόνο δεν θίγει συντάξεις, αντιθέτως, με την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης των τόκων από του χρόνου, διευκολύνεται η άσκηση της κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής».  

Μιας κι ετοιμαζόμαστε για άλλη μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν έρχεται ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά να γελάσει αντάμα με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους που από το 2011 «είναι ήσυχοι για τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, όπως βεβαίως και για τις συντάξεις τους»;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ