«Η οικονομία, όπως πολύ καλά ξέρετε, είναι πρωτίστως ψυχολογία, είναι ηθική της αγοράς, είναι ζωντάνια των επιχειρήσεων και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στη χώρα του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου αυτά τα πράγματα απλώς δεν υπάρχουν.  Με την έννοια αυτή, ο προϋπολογισμός αυτός όχι μόνο είναι άσχετος με αυτό που τελικώς θα συμβεί, αλλά συμβολίζει τη σήψη στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια πολιτική.       

Με την έννοια αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν καταδέχομαι να αναφερθώ ούτε σε αριθμούς ούτε σε στοιχεία ούτε σε πίνακες ούτε σε τίποτα που να αφορά αυτόν τον προϋπολογισμό. Ένα απλό σχόλιο θα κάνω. Όπως συνηθίζω να λέω, Τσίπρας είναι, θα περάσει». Έτσι τελείωσε την προχθεσινή ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

Ακούστε το ηχητικό

Τη ''σήψη'' όμως, στην οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του ''έχει περιέλθει η δημόσια πολιτική'', πριν από περίπου 2 χρόνια δεν την είχε συναντήσει. Προσφάτως ενέσκηψε άλλωστε. Τότε, όπως ισχυριζόταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο ακάματος Αντώνης Σαμαράς ''άλλαζε το κλίμα και οι προσπάθειές του απέδιδαν καρπούς και θα απέδιδαν και στο μέλλον''. Γι΄ αυτό και ο κύριος Καραγκούνης μας προειδοποιούσε: ''Η οικονομία αλλάζει και έτσι θα αλλάξει τελικά και η ζωή σας''. Από το βήμα της Βουλής όλες ετούτες οι κουβέντες. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2013, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2014. Διαβάστε και ακούστε, για να πειστείτε. Διότι τάλεγε ο χριστιανός. Δε μπορείς να πεις ότι δεν τάλεγε. Εμείς, οι κοντόθωροι, δεν βλέπαμε ότι ''το μέλλον δεν θα είναι έτσι''. Γι΄ αυτό τραβάμε τώρα όσα τραβάμε...:                              

«Αποφάσισα σήμερα να επικεντρωθώ στο σημαντικότερο, που δεν είναι ο προϋπολογισμός αυτός κάθε αυτός, αλλά η οικονομία. Και να πω στις σειρήνες της καταστροφής, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι, απλώς δεν καταλαβαίνετε. Μιλήσατε για προϋπολογισμό αποτυχίας. Μόνο που το θέμα δεν είναι αυτό, ακόμα και αν ήταν ακριβές. Γιατί η οικονομία είναι πρωτίστως εμπιστοσύνη. Είναι πρωτίστως ψυχολογία. Είναι πρωτίστως πολιτική υπόθεση. Κι αυτό που εγώ εισπράττω για την ελληνική οικονομία είναι απολύτως θετικό. Είναι αισιόδοξο, είναι κάτι από το αύριο που θα είναι θετικό.

Και το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω είναι το εξής: Ναι, ξέρουμε ότι η φορολογική σας επιβάρυνση υπήρξε υπέρογκη. Ναι, ξέρουμε ότι το πλήγμα στην ευημερία σας ήταν μεγάλο. Αλλά το μέλλον δεν θα είναι έτσι. Η οικονομία αλλάζει και έτσι θα αλλάξει τελικά και η ζωή σας.

Η οικονομία είναι πρωτίστως εμπιστοσύνη, είναι πρωτίστως ψυχολογία, είναι πάνω απ’ όλα πολιτική υπόθεση. Κι αυτή την πολιτική διαχείριση αρχίζουμε πλέον να την κερδίζουμε. Κι αυτό φαίνεται ίσως πλέον καθαρά στο ενδιαφέρον των αγορών για επένδυση στην Ελλάδα.

Και αυτή η αλλαγή του κλίματος και της ψυχολογίας που αποτελεί και το κομβικό σημείο σε κάθε οικονομική θετική ανατροπή, έχει πλέον υπερκεραστεί. Κι όλοι ξέρουμε πώς έγινε αυτό. Ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που το πήρε πάνω του, προσωπικά, να αλλάξει αυτό το κλίμα. Και η ακούραστη προσπάθειά του για επαφές όχι μόνο με κυβερνήσεις, αλλά με παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, αποδίδουν σήμερα καρπούς και θα αποδώσουν καρπούς και στο μέλλον. Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα. Το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα. Είναι δε, με αυτό ακριβώς το πνεύμα που υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό, με καθαρή τη συνείδηση μου και με εμπιστοσύνη για το μέλλον. Γιατί το αφήγημα για την ελληνική οικονομία αλλάζει. Γιατί η αισιοδοξία δίνει πλέον τον τόνο. Δεν έχω αμφιβολία ότι βρισκόμαστε πλέον σε πορεία αντιστροφής. Και σύντομα θα αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε στην Ελλάδα τη χώρα που θέλουμε και σίγουρα μας αξίζει».