Κι έτσι ήταν. Αποτυπωμένο γραπτώς, μάλιστα. Στο σχέδιο νόμου με τίτλο ''Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας''.

Το οποίο, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο των ''αντιεξουσιαστών της εξουσίας'', είχε κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πριν από 5 χρόνια συνέβησαν αυτά. Στις 9 Δεκεμβρίου 2010. Με ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και Λούκα Κατσέλη υπουργό Εργασίας.

Σύμφωνα δε, με τα ρεπορτάζ της εποχής, στο νομοσχέδιο, εκτός από την εισαγωγή στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο της ''Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας '' είχαμε κι άλλες εργασιακές  ''ομορφιές ''. Προβλεπόταν και η απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση για το πρώτο έτος εργασίας - το οποίο πλέον θεωρούνταν δοκιμαστική περίοδος - και η αύξηση της περιόδου ''ενοικίασης '' εργαζομένων αλλά και η επέκταση του χρόνου της διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα.

Η κυρία Κατσέλη, σε δηλώσεις της ''εξερχομένη του υπουργικού συμβουλίου'', είχε τονίσει, μεταξύ άλλων:

«Δεν είναι πια δικαίωμα του εργοδότη να κάνει ότι θέλει μέσα στην επιχείρηση, αλλά το πως θα προσδιοριστούν οι μισθοί, οι θέσεις εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, είναι πεδίο συνεννόησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό είναι το καινούριο στοιχείο στο εργατικό δίκαιο μας που ουσιαστικά ενδυναμώνει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων μέσα στις επιχειρήσεις, μέσα στην οικονομία μας». 

Ακούστε το ηχητικό


Την έχετε αισθανθεί –  που έλεγε αργότερα και ο Α.Σαμαράς – την ενδυνάμωση. Έτσι δεν είναι;…