Πράγματι, έτσι ήταν. Αφού τόβλεπε, δεν τό 'βλεπε νομίζετε ο κύριος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου;  Δυσκολευόμαστε, πιεζόμαστε, αλλά ''βοηθούσαμε'' πληρώνοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Διότι ξέραμε ότι ''αυτό έχει νόημα''.

Κι απ΄τη  δική μας συγκινητική ανταπόκριση, έπαιρνε – ως φαίνεται – κι εκείνος δύναμη, γι’ αυτό και δήλωνε πώς έχει ''τεράστιες προσωπικές αντοχές''. Χαλκέντερος. Και με ''πλήρη συνείδηση του τι τραβάει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα''. Συνέπασχε, άλλωστε. Όμως δε γινόταν διαφορετικά. Αλλιώς, η χώρα θα βρισκόταν ''σε κατάσταση χρεοκοπίας και πτώχευσης, εκτός Ευρωζώνης''. Γι’ αυτό και ζητούσε ν’ αφήσουμε ''τη χώρα να ονειρευτεί, να αναπνεύσει, να αισιοδοξήσει''. Από το βήμα της Βουλής όλα αυτά. Στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Όταν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, απαντούσε σε ερώτηση του Α.Τσίπρα σχετικά με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 9ης/12/2011:

«Συμπάσχω με τον ελληνικό λαό, με τον Έλληνα πολίτη, που εξουθενώνεται από τις θυσίες και το βάρος που ακολουθεί. Έχω πλήρη συνείδηση του τι τραβάει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Kαι μακάρι να μπορούσα να απαλλάξω από ένα μικρό ελάχιστο μέρος του βάρους αυτού, τον Έλληνα πολίτη. Είναι ψυχική στάση αυτό που λέω. Δεν είναι η προσωπική μου αντοχή. Έχω τεράστιες προσωπικές αντοχές.
Άρα, λοιπόν, αυτό που κάνουμε είναι πράγματι αναγκαίο, διότι αλλιώς η χώρα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας και πτώχευσης, εκτός Ευρωζώνης. Θα καταστραφούν τα εισοδήματα, οι περιουσίες, οι προοπτικές. Είναι αυτό τελείως διαφορετικό, από το να ζεις μια κατάσταση κρίσης, μείωσης των αποδοχών, μείωσης των συντάξεων, αύξησης της ανεργίας, βαθύτερης ύφεσης. Αλλά βλέπετε, πρέπει να περάσουμε δυστυχώς μέσα από αυτή τη ζώνη του καθαρτηρίου, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία και να χειραφετήσουμε ξανά τη χώρα. 

Και το μέτρο για το ειδικό τέλος ακινήτων, δεν είναι καμία έμπνευση δική μου ή της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ούτε αυτής της κυβέρνησης του κυρίου Παπαδήμου. Ήταν μία επιλογή που έπρεπε να κάνουμε, ώστε να έχουμε έσοδα εκτός του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους, που έχει πεπερασμένες δυστυχώς δυνατότητες, πολύ λιγότερες από αυτές που έπρεπε να έχει. Μήπως επρόκειτο να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που έχει ανάγκη; Ποτέ, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί αυτό.  

Μήπως δεν ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άρρωστος, ανάπηρος, ανήμπορος, φτωχός; Αλλά το 83% έχει ήδη πληρώσει το λογαριασμό, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δυσκολεύονται οι άνθρωποι, πιέζονται, αλλά βοηθούν, ξέρουν ότι αυτό έχει νόημα.
Και είμαι βέβαιος ότι εκφράζω απολύτως την πολιτική αντίληψη και την πολιτική αισθητική του πρωθυπουργού, του κ. Παπαδήμου και την προσωπική μου, λέγοντας ότι: Έλεος. Αφήστε τη χώρα να ονειρευτεί, να αναπνεύσει, να αισιοδοξήσει. Ας μην τα μετράμε όλα με τα χαμηλά μέτρα και σταθμά μιας ξεπερασμένης κομματικής πολιτικής». 


   Ακούστε το ηχητικό