Ξεσκόνισμα γνώσεων έχουμε σήμερα. Θα δούμε εάν κατέχουμε την έννοια της λέξης θράσος. Με φροντιστή έναν πρώην σοσιαλιστή και μετέπειτα ''αντιεξουσιαστή της εξουσίας''. Τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο οποίος στις 21 Δεκεμβρίου 2008, ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη Βουλή - στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009 – αφού επεσήμαινε το γεγονός ότι ''είμαστε στα όρια της εθνικής κατάθλιψης'', είχε προσφερθεί να εξηγήσει στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ ''τι είναι θράσος''. Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, κι εμείς. Τέτοιους γνώστες δεν τους βρίσκεις εύκαιρους όποτε θες εσύ. Πλησιάστε τις οθόνες και τεντώστε τ΄αυτάκια σας, γιατί το μάθημα ξεκινά: 

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση καθολικής κρίσης. Είμαστε στα όρια της εθνικής κατάθλιψης. Εκεί φτάσαμε σήμερα. Όλα τα κεκτημένα έχουν χαθεί. Γκρεμίστηκαν από τις δικές σας πολιτικές. Μία πολιτική που συστηματικά κατεδάφισε ότι βρήκε. 
Άκουσα πριν ένα μέλος της κυβέρνησης - απ’ αυτό το βήμα - να μιλάει για το θράσος της αντιπολίτευσης και της κριτικής της αντιπολίτευσης. Να σας πω εγώ τι είναι το θράσος.
Θράσος είναι να έρχεσαι στην εξουσία, υποσχόμενος δαπάνες παιδείας στο 5%, κάθε χρόνο, σε κάθε προϋπολογισμό, να μειώνονται οι δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π., και πάλι να μην απολογείσαι.
Θράσος είναι να μιλάς για μείωση των φόρων και, ταυτοχρόνως, οι πολίτες να βιώνουν αύξηση των φόρων και πιο άδικη κατανομή.
Αυτό είναι θράσος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Να νομίζετε ότι ο κόσμος σάς ακούει και εξακολουθεί να σας πιστεύει.
Θράσος είναι βεβαίως να μιλάτε για σεμνότητα και ταπεινότητα και για επανίδρυση του κράτος. Το συντομότερο ανέκδοτο στην ελληνική γλώσσα.
Όλο και πιο επιτακτικά, οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας. Εκλογές. Για μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή λαϊκή εντολή, με ευρείες κοινωνικές συναινέσεις, που είναι πιο επιτακτικές από ποτέ. 
Μια κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Που θα χτίσει ένα πραγματικό, ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου, ασφάλειας και πρόνοιας για όλους.
Μια κυβέρνηση, που θα ξεκινήσει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και θα βάλει, βέβαια, τέλος στα τριτοκοσμικά φαινόμενα που μας κληρονομείτε, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, τις υπόγειες επιρροές. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας». 
                                                        
                                      

Ακούστε το ηχητικό