Όχι, δεν το είπε στα μέλη της δικής του κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, διότι, πάνε 5 χρόνια από τότε. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2010 ακούστηκε η φράση αυτή από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού. Στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κι απευθυνόταν στους σοσιαλιστές του Κινήματος που στελέχωναν την – τότε – κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Είχε καταθέσει, μάλιστα, και τη διαπίστωσή του για τον δράκο του παραμυθιού της σωτηρίας από τη χρεοκοπία. ''Λίγο πρησμένο και δυσκίνητο'' τον είχε βρει, εκείνη τη χρονική περίοδο. Επίσης, είχε προειδοποιήσει. Πως ''ο λαός θα ξεσηκωθεί'' και αφού ''αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο, θα  ανατρέψει'' το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχήμα, βάζοντας το, μαζί με την πολιτική που ασκούσε ''οριστικά, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας''. Τελικά, ήξερε – και μάλλον ξέρει – πολλά…:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι ακριβώς σε αυτή την αίθουσα έχουν πουλήσει τη ψυχή τους και ποιοι όχι. Ή ποιοι την έχουν υποθηκεύσει σε αλλότρια συμφέροντα. Αυτό που είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω είναι πως με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, και με τη πολιτική σας επιλογή να εφαρμόσετε κατά γράμμα  τις επιταγές του μνημονίου, αυτό που υποθηκεύετε είναι το μέλλον των επόμενων γενεών.
Υποθηκεύετε το μέλλον και καταστρέφετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία. Με λίγα λόγια, με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε, κύριοι της κυβέρνησης, μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Αυτό μας ζητάτε και αυτό παρουσιάζετε στην ελληνική κοινωνία  - δήθεν - ως μονόδρομο. Και ενδεχομένως αργότερα ο κύριος πρωθυπουργός στην ομιλία του να καμαρώσει κιόλας. Να μας πει μειώσαμε το έλλειμμα έξι μονάδες. Συγχαρητήρια, θα του πούμε εμείς. Συγχαρητήρια.
Δεν είναι αριθμοί, κύριοι υπουργοί. Είναι άνθρωποι. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι που μένουν άνεργοι κατά χιλιάδες κάθε μέρα.
Τι έχετε να πείτε σ΄ αυτούς; Τι έχετε να πείτε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους;
Ότι το κάνετε για να σώσετε τη χώρα από τη χρεοκοπία;
Δηλαδή τους κάνετε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να σώσετε τη χώρα από τη χρεοκοπία;
Δε θα σας πιστέψουν, αν τους πείτε αυτό.
Και δε θα σας πιστέψουν γιατί πολύ ωραίο το παραμύθι με το δράκο, αλλά το τελευταίο διάστημα τον βλέπουμε λίγο πρησμένο τον δράκο. Και δυσκίνητο. 

Ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι όλα αυτά που περνάει, όλα τα δεινά, δεν γίνονται για να  αντιμετωπίσετε την κρίση του χρέους.
Βουλιάζετε τη χώρα  στην ύφεση και στην κρίση του  χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, τόσο εσάς, όσο και την τρόικα, όσο και το οικονομικό κατεστημένο που σας στηρίζει – ξένο και ντόπιο – το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι το χρέος.
Αυτό που σας ενδιαφέρει, κύριοι της κυβέρνησης, είναι να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να έχει απρόσκοπτη κερδοφορία στη χώρα. Σε περίοδο κρίσης. 

Κύριοι της κυβέρνησης, θα τελειώσω την ομιλία μου με αυτό που ξεκίνησα. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν την πουλήσατε ή που την πουλήσατε την ψυχή σας. Ούτε μας ενδιαφέρει, σε τελική ανάλυση. 

Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι θα σας ζηλεύει ο κύριος Μητσοτάκης. Γι΄ αυτό και σπεύδει κάθε φορά να επικροτήσει τις επιλογές σας. Νομίζετε ότι μπορείτε να πάτε πολύ μακριά μ΄ αυτόν τον τρόπο; Κάνετε λάθος, αν το νομίζετε.
Δεν θα σας φοβηθεί ο λαός.
Ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα σας ανατρέψει.
Θα συγκροτηθεί ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο.
Θέλετε να μετατρέψετε τη χρονιά που έρχεται σε έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία, τελικά, θα είναι έτος μηδέν για το πολιτικό σας σύστημα και τους συσχετισμούς δύναμης.
Θα είναι χρονιά, απαρχή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Που – για να χρησιμοποιήσω και μια ιστορική φράση - θα βάλει την πολιτική σας και την κυβέρνησή σας, οριστικά, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Ακούστε το ηχητικό