Τόσο το υπολόγιζε - πριν από 6 χρόνια - ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή. Δεν του έκαναν τα νούμερα τη χάρη, όμως. Κι ανέβηκαν, κατά πολύ. Και σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat - η οποία είχε συνταχθεί βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών - το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 ''σκαρφάλωσε'' στο 15,4% του ΑΕΠ (36,1 δισ. ευρώ).

Εκείνος, πάντως, το αντιπολιτευτικό του καθήκον το είχε εκπληρώσει. Στις 22 Δεκεμβρίου 2009, στη Βουλή, ως ''φρέσκος'' πρόεδρος του κόμματος, κατηγορούσε την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου για ''λογιστικές αλχημείες'', ''φούσκωμα των στοιχείων'' και ''λαθροχειρία'' προκειμένου ''να χτυπηθεί η Νέα ∆ημοκρατία''. Τα μνημόνια που – και εξαιτίας της ΠασοκοΝεοδημοκρατικής αντιπαράθεσης για το μαγείρεμα των στοιχείων – ακολούθησαν, δε νομίζω πως χρειάζεται να σας τα υπενθυμίσω. Τα ''αισθάνεστε'' όπως έλεγε κι ο Μεσσήνιος: 

«Στο ερώτημα για το έλλειμμα οι αριθμοί, ευτυχώς, είναι σαφέστατοι. Το 2009 το έλλειμμα ξέφυγε ασφαλώς, αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ. Πιθανότατα είναι μικρότερο, της τάξης του 8,5%. Αλλά, ακόμα και εάν δεχθούμε τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία, ακόμα και εάν δεχθούμε τους πιο αυστηρούς υπολογισμούς, δεν θα ξεπεράσει με τίποτα το 9,7%. Ας δεχθούμε, λοιπόν, αυτό το επίπεδο.

Από εκεί και ύστερα, εσείς το ανεβάσατε με αλχημείες λογιστικέςΜεταφέρατε φετινά έσοδα στην επόμενη χρονιά, μεταθέσατε δαπάνες της επόμενης χρονιάς φέτος, όπως για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων, μεταφέρατε εισπράξεις φετινές στο 2010 και έτσι, το ''φουσκώσατε'' τεχνικά άλλες τρεις μονάδες, από το 9,7% στο 12,7%. Αυτό κάνατε. Και το κάνατε για να χτυπήσετε τη Νέα ∆ημοκρατία. Και για ένα λόγο ακόμα. Για να εμφανίσετε μία μικρή μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, από το 9,7% που το παραλάβατε στο 9,1%, ως δήθεν πολύ μεγάλη βελτίωση.

Αυτή η λαθροχειρία που κάνετε μάλλον είναι μεγαλύτερη απ’ ότι σας αναφέρω εδώ». 

Ακούστε το ηχητικό