Μην ξεγελιέστε. Για τον Σαμαρά τα έλεγε. Στηλιτεύοντάς τον για τις 18 – ανεκπλήρωτες  - δεσμεύσεις του από τον Ιούνιο του 2012. Αφήνοντας ασχολίαστο ''τον ποταμό από τα ψέματα, την ακράτεια υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα''. Στιγματίζοντας μάλιστα ''την ανάδειξη του ψέματος σε κεντρικό πολιτικό πρόγραμμα''. Πέρυσι, όλα αυτά. Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, μιλώντας, σε ένα κατάμεστο μέσα και έξω CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, στο Γκάζι. Λίγες μόλις ώρες μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας  και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου. Το κερασάκι, δε, στην ανοιχτή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη του κόμματός του, ήταν η φράση με την οποία κορύφωσε το σφυροκόπημά του: ''Η επανάληψη της ιστορίας είναι φάρσα''.

Το καταλάβαμε, Αλέξη μου…: 

«Ξέρω ότι ο λαός μας δεν έχει ασθενή μνήμη. Επιτρέψτε μου, όμως, να σας θυμίσω, όχι αυτά που έλεγαν στα Ζάππεια. Να σας θυμίσω τα περιβόητα 18 σημεία διαπραγμάτευσης, οι περιβόητες 18 δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά, τον Ιούνη του 2012. Δεν χρειάζεται να σας πω τι απ΄ όλα αυτά υλοποιήθηκε. Έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκαν για να κλέψουν την ψήφο του λαού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε αυτόν τον ποταμό από τα ψέματα. Αυτή την ακράτεια υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα. Αυτή την ανάδειξη του ψέματος σε κεντρικό πολιτικό πρόγραμμα. Ένα μόνο πράγμα θα πούμε: ''Η επανάληψη της ιστορίας είναι φάρσα''. 

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είμαστε σε θέση, μπορούμε, να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας. Επιτρέψτε μου όμως να επαναλάβω κάτι που απορρέει από την ιστορία και τις αξίες μας. Για μας, για την Αριστερά, στόχος δεν είναι η εξουσία για την εξουσία. Για μας στόχος δεν είναι οι καρέκλες. Είναι η μεταρρύθμιση του κράτους προς όφελος του πολίτη. Στόχος για μας δεν είναι τα αξιώματα.  Στόχος για μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία.

Η κυβερνητική εξουσία την οποία διεκδικούμε και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε, είναι για μας μόνο το μέσο για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή. Αυτή η πολύπλευρη αλλαγή που επιδιώκουμε προϋποθέτει και επιβάλλει και σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα. Σύγκρουση με το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής, που στηρίζει αυτό το καθεστώς των μνημονίων. Αλλά και  σύγκρουση, θα το πω, με συνήθειες ριζωμένες από τον δικομματισμό τον παλιό, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τώρα συγκυβερνά. Ριζωμένες συνήθειες σε ένα μέρος της κοινωνίας. Που πρέπει να τις ανατρέψουμε αυτές τις συνήθειες. Όπως είναι το ρουσφέτι, ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, οι κουμπαριές. Εμείς, δεν ερχόμαστε, για να το πω απλά, για να συνεχίσουμε με τις παλιές πολιτικές και πρακτικές. Δεν είμαστε η συνέχεια όσων κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είμαστε η άρνησή τους, όχι η συνέχειά τους. 

Γι΄ αυτό και θέλω να δεσμευθώ και να δεσμευθούμε μαζί, ότι με την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ πολιτικής εξουσίας  και εθνικών εργολάβων. Θα κοπούν τα δεσμά που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη το νέο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό καθεστώς. Θα καταργηθεί συστηματικά και ολοκληρωτικά το καθεστώς των μνημονίων.
Θα τους απογοητεύσουμε. Ωστόσο, θα απογοητεύσουμε και όσους περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια παιχνίδια συνδιαλλαγής που κάνουν οι δυνάμεις του χθες. Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται, να πουλάει εκδουλεύσεις, να μοιράζει θέσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις».

      Ακούστε το ηχητικό