Ακόμη προσγειωνόμαστε. Μαζί με τον Αντώνη​ που θ΄ αναζητούσε παντού επενδύσεις για να ''μπορέσει ο άνεργος να βρει δουλειά και ο εργαζόμενος να δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται''. Που, όπως είχε δεσμευτεί, διαβεβαίωνε πως θα αποκαθιστούσε ''τις αδικίες που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε''. Αφήστε που – όπως ισχυριζόταν - ''με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε, όλα όσα χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες''. Λίγο τό ΄χετε αυτό; Αμ το άλλο; Εκείνο, ντε, το παραμύθι της ξαναμανά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ''για να μπορούν να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις''! Έτσι τα ξεπερνάτε όλα αυτά; 

Ανασηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους; Τέτοια περιφρόνηση για τον άνθρωπο που ήξερε ''πολύ καλά τι περνάει κάθε οικογένεια''; Και ακριβώς γι΄ αυτό, φρόντιζε με τα λεγόμενά του στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της 31ης Δεκεμβρίου 2012, να σας τονώσει το ηθικό; Δεν του αξίζει, νομίζω. Και θλίβομαι για την αχάριστη συμπεριφορά σας…: 

«Η αλήθεια είναι ότι μας είχαν ξεγραμμένους. Όλο και περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ότι θα βγούμε από το ευρώ, ότι θα μας θυσιάσουν σαν την Ιφιγένεια της Ευρώπης, για να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, κι ότι τελικά θα μείνουμε από παντού απομονωμένοι. Μέσα σε λίγους μήνες τις διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Είπαμε ότι θα αποτρέψουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Λίγοι τότε  το πίστευαν. Αλλά το πετύχαμε. Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να υπάρξουν ανάσες για την οικονομία. Τώρα με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε, όλα όσα χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Οι τράπεζες πλέον ανακεφαλαιώνονται, για να μπορούν να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ρευστότητα θα επιστρέψει στην ελληνική αγορά. Και τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία, την επόμενη χρονιά, θα είναι – για πρώτη φορά – περισσότερα από εκείνα που θα βγουν εξ αιτίας της λιτότητας. 

Όλα αυτά, πράγματι, δίνουν ανάσες  στην οικονομία. Επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η οικονομία. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Αλλά κανένα εμπόδιο δεν μας σταματά, κανένα κόπο δεν υπολογίζουμε, για να αποκατασταθεί και η τελευταία αδικία. 

H Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες: Τουρισμό, πολιτισμό, ναυτιλία, αγροτικά προϊόντα ποιότητας, μεταποίηση, ενέργεια. Αν έχει και σταθερότητα, θα έρθουν και οι επενδύσεις. Θα μπει μπροστά η οικοδομή. Θα ξαναέλθουν οι θέσεις εργασίας. Θα μπορέσει ο άνεργος να βρει δουλειά. Και ο εργαζόμενος να δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται. Παραγωγικές επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρος. Και θα κάνω τα πάντα, θα τις αναζητήσω παντού: από ξένους επενδυτές και από έλληνες επιχειρηματίες. 

Ξέρω πολύ καλά τι περνάει κάθε οικογένεια. Μέσα σε όλη αυτή την κοσμογονία των αλλαγών υπήρχαν και αδικίες που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε. Το ξέρω και τις γνωρίζω τις αδικίες. Όμως, έχουμε δεσμευτεί  να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες. Και την υπόσχεσή μας θα την τηρήσουμε. 

Το 2012 κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Το 2013 θα κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον. Το 2012 είχαμε φτάσει στο χείλος της καταστροφής, έτοιμοι για το άλμα στο κενό. Το 2013 θα κάνουμε το άλμα προς το μέλλον. Εύχομαι από καρδιάς ενωμένοι  να γιορτάσουμε απόψε το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας, στη χρονιά της Ελπίδας». 

Ακούστε το ηχητικό