Πέρυσι, το ξανακούσαμε.

Αφού, βέβαια, είχε βάλει το επιτελείο του να μελετήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο είχε εκφέρει και στο παρελθόν την ιστορική, πλέον, φράση. Στις 6 Ιανουαρίου 2015, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου, εκτός από το ότι ''λεφτά υπάρχουν'' μας ενημέρωνε πως οι ''αντιδημοφιλείς αποφάσεις'' που πάρθηκαν από την κυβέρνησή του ''δικαιώθηκαν ακόμα και από αυτούς που τις πολέμησαν λυσσαλέα''. Ασφαλώς και είναι διαφορετική η εντύπωσή μας , αλλά, για να μην πληγωθεί θανάσιμα, αποφεύγουμε να του το πούμε κατάμουτρα. Κατάμουτρα, όμως, εκείνος μας πέταξε και το ''δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια''. Λες και τόσα χρόνια, εμείς τάχουμε στα χέρια και φέρνουμε ντόρτια. Ας είναι. Το σημαντικότερο όλων ήταν το γεγονός πως, ξεκινώντας την προεκλογική εκστρατεία του ''Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών'' έδειχνε – για άλλη μια φορά - τα τεράστια αποθέματα ανιδιοτελούς προσφοράς που έκρυβε μέσα του. Επιλέγοντας, όπως ισχυρίστηκε, να βάλει ''και πάλι το κεφάλι στο ντορβά''. Κι εκεί, απ΄ ότι φάνηκε στις εκλογές, του το αφήσαμε...:

«Ως πρωθυπουργός πρώτος έκανα εγώ κριτική στις διεθνείς αγορές, για το πως μας αντιμετώπιζαν. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση μου να δημιουργήσω τεράστια προβλήματα και στις αγορές και στην διεθνή οικονομία. Ποιο όμως θα ήταν το πρώτο θύμα μίας τέτοιας δικιάς μου απόφασης; Θα ήτανε η Ελλάδα και ειδικότερα ο Έλληνας πολίτης.

Το 2010 πήραμε εγώ και η κυβέρνησή μου αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Δυστυχώς. Αλλά, με ένα μόνο κριτήριο: επειδή αυτό έπρεπε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή για την πατρίδα.

Αποφάσεις, όμως, που μετά δικαιώθηκαν ακόμα και από αυτούς που τις πολέμησαν λυσσαλέα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Και είδαν το φως το αληθινό, όταν μύρισαν εξουσία.

Πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρουμε, αν η αξιοπιστία της χώρας μας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπανε ψέματα και έφυγαν.

Πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας.

Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε τις αλλαγές. Για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη.

Ένα κατεστημένο, φίλες και φίλοι, που ήξερε και ξέρει ότι, λεφτά υπάρχουν. Αλλά δεν ήθελε και δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διαφανές.

Ένα κατεστημένο που δεν ήθελε και δεν θέλει να σπάσει η πελατειακή εξάρτηση του πολιτικού συστήματος. Ένα κατεστημένο που δεν ήθελε και δεν θέλει ένα ισχυρό δημόσιο να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη και όχι τα προνόμια των λίγων.

Επέλεξα, φίλες και φίλοι, για άλλη μια φορά, τον δύσκολο δρόμο.

Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά. Να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.

Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν κι αυτός πάντα θα είμαι.

Θέλω, επίσης, με ειλικρίνεια να σας πω ότι δεν προσποιήθηκα ποτέ τον αλάνθαστο.

Ξέρω τα λάθη μου. Έχω διδαχθεί από αυτά.

Και, ναι, ως πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, κι εγώ κατάπια πολλά. Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ότι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός.

Έμαθα κι εγώ.

Αλλά δεν φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».

Ακούστε το ηχητικό: 

 

/p>