Α, όλα κι όλα. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Και ο τότε υπουργός Οικονομικών, δεν την έκρυβε από τον λαό. Τον ενημέρωνε, ως ρεαλιστής, με πραγματικά στοιχεία. Όπως αυτά που αράδιασε στις 11 Ιανουαρίου 2013, στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι ακούσαμε από το στόμα του; Ότι ''οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο'', ότι ''θα πέσουν οι τιμές στο ράφι'', ότι ''η οικονοµία προσαρµόζεται'', ότι ''μειώνω το χρέος και ωφελώ τις επόµενες γενιές''…Θέλατε κι άλλα για να νιώσετε ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του και την άγερτη πολιτική του έναντι των εταίρων;

Δε φτάσαμε τυχαία στο ''Forget it Giannis''. Είχε ρίξει μπετά, ο άνθρωπος. Ως υπουργός, άλλωστε, του Α.Σαμαρά, δε μπορεί, όλο και κάποια στοιχεία της αντρικής σχολής θάχε ξεσηκώσει. Πάλι καλά να λέμε που τη γλυτώσαμε και δεν είχε περάσει τροπολογία με την οποία θα μας υποχρέωνε, τροποποιώντας τον Σαββοπουλικό στίχο, ν΄ αναφωνούμε ολημερίς: ''Σ΄ ευχαριστώ, ω εταίρε'' που ''εν αφθονία μου παρέχεις στέγη, τροφή και προστασία''. Τυχεροί είμαστε..:

«Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Να θυμίσω και στον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο κυρίως δημοσιονομικής ανάγκης. Είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε την επόμενη δόση. Τι σημαίνει είναι προαπαιτούμενο; Συμβάλλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με ένα ποσό 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Διαφορετικά, θα έπρεπε αυτά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ να τα εξοικονομήσουμε από περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Παρά ταύτα αυτά τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα εξοικονομούμε με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Επιτυγχάνεται η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών στις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες ώστε να σταματήσει η αποκλειστική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Από το 2015 εισάγεται συντελεστής φορολόγησης μόνο 13% των εισοδημάτων από ατομική γεωργική επιχείρηση. Αυτό έχει επιπτώσεις θετικές, διότι έτσι θα αποκαλυφθούνε τα εισοδήματα των μεσαζόντων και θα πέσουνε και οι τιμές στο ράφι.

Όπως σας είπα πριν το νοµοσχέδιο που ψηφίζουµε σήµερα είναι προαπαιτούµενο. Οτιδήποτε ανεβάσει το κόστος θα πρέπει να το εξοικονοµήσουµε ή θα πρέπει να διακινδυνεύσουµε τη δόση µε την απόφαση του Eurogroup στις 20 του Ιανουαρίου. Θα µπορούµε, βεβαίως, να υπερβούµε τους στόχους και να δώσουµε κάτι παραπάνω. Δεν είμαι σπαγγοραµµένος, κύριε Τσούκαλη, όπως είπατε πριν. Απλά τηρώ τις υποσχέσεις µας, για να µπορούµε να παίρνουµε τις δόσεις. Όπως πήραµε µια δόση πολύ µεγαλύτερη απ’ ότι περιµέναµε. Αυτό δεν είναι σπαγγοραμμένος, είναι υπευθυνότητα. Θα μπορούμε, βεβαίως,  να υπερβούμε τους στόχους και να δώσουμε κάτι παραπάνω εάν πάμε καλύτερα φέτος από το πρωτογενές έλλειμμα, που θα μπορούμε να πάμε, το 70% της υπέρβασης θα μπορούμε να το χορηγήσουμε σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Άρα, λοιπόν, περιμένετε.

Δεν υπάρχει καµµία αµφιβολία ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σηµαντικές θυσίες, όµως οι θυσίες αυτές πιάνουν τόπο. Η οικονοµία προσαρµόζεται. Τα δίδυµα ελλείµµατα µειώνονται. Ο προϋπολογισµός το 2012 πήγε καλύτερα από τους στόχους. Έχουµε µια τεράστια προσαρµογή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Φέτος, μάλλον, ίσως το ισοζύγιο να είναι ισοσκελισµένο. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. Οι εταίροι µας ανταποκρίνονται. Πέραν της υψηλότερης δόσης που πήραµε µας κουρέψανε και το χρέος 40 δισεκατοµµύρια. Αυτό δεν το περιµέναµε. Μας µείωσαν τα επιτόκια. Σπρώχνουν προς τα πίσω χρεολύσια. Αυτά είναι δώρα προς τον ελληνικό λαό.

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ (ΑΝ.ΕΛ.): Να τα µοιράσεις τα 4,1 δισεκατοµµύρια.

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μειώνω το χρέος. Αυτό είναι ευθύνη.

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: Να τα δώσετε πίσω.

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Το να το µοιράσω είναι ανεύθυνο. Είναι ανεύθυνο. Σας παρακολουθώ. Είστε λαϊκιστής και παίζετε µε τον πόνο του ελληνικού λαού.

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: Τα 4,1 δισεκατοµµύρια δώστε τα πίσω.

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μειώνω το χρέος. Μειώνω το χρέος και ωφελώ τις επόµενες γενιές».


Ακούστε το ηχητικό