Ξεκάθαρες κουβέντες. Όχι αστεία. Για να γνωρίζει η «madame Μέρκελ» με ποιούς έχει να κάνει. Εμείς, εδώ, δεν παίζουμε. Ότι λέμε, το εννοούμε. Από εκεί – προφανώς – πήγαζε και η σιγουριά πως «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Μέρκελ». Η οποία, την έκανε την έκπληξη, είπε τα όχι της, κι εμείς ψάχνουμε, τώρα, μαζί με τον Αλέξη, να δούμε φως στη μαύρη νύχτα που πορευόμαστε. Διότι «μέρα μεσημέρι» έχουμε καιρό να δούμε. «Το παλιό, το γερασμένο, το φθαρμένο, το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην κρίση», δυστυχώς, δεν τελείωσε. Και τα «τζάκια», επανέρχονται. Κι ας ήταν βέβαιος, ο σημερινός πρωθυπουργός -μιλώντας στον Ν.Χατζηνικολάου (STAR) στις 12 Ιανουαρίου 2015 – πως θα «γυρίσουμε σελίδα»...:

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλοι, πλέον, συνειδητοποιούν ότι αυτό που προτείνουμε δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης. Είναι ο δρόμος για τη διάσωση της Ευρώπης. Κι απευθυνόμαστε – αν θέλετε – και στους Γερμανούς πολίτες. 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξαναρωτάω. Αν απαντήσει όχι η Μέρκελ;

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να απαντήσει όχι η Μέρκελ. Διότι, η Μέρκελ είναι μία πολιτικός, που θα θελήσει όχι να διακινδυνεύσει την προοπτική της βιωσιμότητας της Ευρώπης, εν συνόλω, αλλά, να καρπωθεί την έξοδο από την κρίση. Θα το θυμηθείτε. Και θάναι μέρα μεσημέρι. Αυτό θα επιδιώξουνε με την Ελλάδα και με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε πρόεδρε, ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα σε αυτή τη διαπραγμάτευση να ακούσετε όχι. Ρωτώ, είναι το δημοψήφισμα, σε αυτή την περίπτωση, μία λύση;

ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, σας απαντώ ευθέως. Εάν ακουστεί η λέξη "όχι" εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κανένα δημοψήφισμα. Κανένα δίλημμα. Καμία κρυφή ατζέντα. Να τελειώνουμε με αυτά. Στις 26 Γενάρη, πιστεύω, ότι θα έχουμε μία νέα κυβέρνηση που θα έρθει να κάνει μια μεγάλη τομή με το χθες. Από την επόμενη ημέρα - με μια μεγάλη, συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - το παλιό, το γερασμένο, το φθαρμένο, το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, τελειώνει. Και τελειώνουνε και τα τζάκια, τελειώνουν και οι επετηρίδες. Έρχεται η ώρα στην Ελλάδα - κι αυτό είναι πέρα κι έξω από κάθε συζήτηση κι από κάθε διαπραγμάτευση με τους εταίρους - να γυρίσουμε σελίδα. Και είμαι βέβαιος ότι θα γυρίσουμε σελίδα.

Ακούστε το ηχητικό: