Δεν είχαμε και τόσο ζόρι, βρε αδερφέ. Άλλο, τι κάναμε τρείς μήνες αργότερα. Κάτι έπρεπε να πούμε από το Καστελόριζο. Δεν πήγαμε κρουαζιέρα. Στη συνέντευξη τύπου, πάντως, που έδωσε στο Ζάππειο στις 13 Ιανουαρίου 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησής του στην εξουσία, ο σοσιαλιστής, ποδηλάτης-πρωθυπουργός, ήταν απόλυτα αρνητικός ως προς την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Κάθετος, όμως, ήταν και στην αντιμετώπιση του ζητήματος των άδειων Ασφαλιστικών Ταμείων. Πέραν της διαβεβαίωσης ότι του παρελθόντος "οι αμαρτίες θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές" είχαμε και προφορικό διαπίστευμα: "Αυτό το οποίο εμείς έχουμε εγγυηθεί είναι να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των συντάξεων".

Κι αφού μας εγγυήθηκε ο Γιώργος, με τους αντιεξουσιαστές υπουργούς..: 

«Π. Σώκος ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"):   Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ' την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο​. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, το αντικειμενικό μεγάλο πρόβλημα της χώρας που δημιουργεί αυτή την εντύπωση ή παίζεται στις πλάτες της οικονομίας μας ένα μεγάλο μέρος απ' τα χρηματοοικονομικά παιχνίδια που παίζονται διεθνώς; Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;

Γ. Παπανδρέου:   Πρώτα απ' όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στις ανάγκες αυτές, όπως είπατε, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ' την άλλη μεριά θα έλεγα ναι και στις δύο πλευρές.
Από τη μία πλευρά, έχουμε ένα δικό μας πρόβλημα διαχείρισης της οικονομίας μας. Θα ήταν πολύ εύκολο αν λέγαμε, είναι η διεθνής κρίση που φταίει για όλα. Και νομίζω πια έχει κατανοήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτά που βρήκαμε δεν είχαν σχέση με τη διεθνή κρίση. Δεν έχει σχέση με τη διεθνή κρίση η ρουσφετολογία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά. Αυτά είναι θέματα δικά μας. Εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη, ευνομία στον τόπο μας.

Από την άλλη μεριά όμως, λόγω της διεθνούς κρίσης αναδεικνύονται ιδιαίτερα τα ελληνικά προβλήματα και πληρώνουμε διπλά θα έλεγα, διότι οι διεθνείς αγορές μετά τη διεθνή κρίση φοβούνται. Φοβούνται ακόμα και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κρίση, το τραπεζικό σύστημα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αντιδρούν πολλές φορές με την ψυχολογία του όχλου. Και πολλές φορές, θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν πιθανώς και εκείνοι που έχουν και σκοπιμότητες. Για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Όχι ότι έχουν κάτι με την Ελλάδα.

Γι' αυτό όμως ακριβώς, είναι ο δικός μας ρόλος να διαμορφώσουμε μια νέα αξιοπιστία. Και εντός κατ' αρχήν, στην Ελλάδα, με τους πολίτες μας, ώστε να μπορέσουμε ορθολογικά αλλά και δίκαια να βάλουμε τον τόπο σε μια σωστή τροχιά. Για να μη μπορούνε ο κάθε ένας, ο κάθε ένας απ' αυτούς, είτε καλοπροαίρετα, είτε κακοπροαίρετα, να μπορεί, να θέλει να ορίζει τις δικές μας τύχες. 

Δ. Κουκλουμπέρης (Ρ/Σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"):   Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για την πραγματική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι άδεια όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας (Α.Λοβέρδος), έχουν αποθέματα; Οι ασφαλισμένοι πρέπει να ανησυχούν; Και ποιος ευθύνεται για τη σημερινή τους κατάσταση;  

Γ.Παπανδρέου:   Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς επί ώρες, για το ποιος ευθύνεται και πώς φτάσαμε, αλλά θα θυμόσαστε, ο τρόπος διαχείρισης των Ασφαλιστικών Ταμείων ήταν εγκληματικός από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποκορύφωμα βεβαίως την όλη υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Και που υπονόησε ακόμα και ο εισαγγελέας, ο κύριος Ζορμπάς, ότι εκεί υπήρχαν και μαύρα κομματικά χρήματα.

Αυτές οι αμαρτίες θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές, όλα αυτά τα ζητήματα, όχι για να υπάρξει ρεβανσισμός, αλλά για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε γιατί φτάσαμε σ' αυτό το ναδίρ, σ' αυτό το σημείο. Όμως μπορώ να σας πω - δεν έχω εδώ μπροστά μου τις λεπτομέρειες – αλλά, στο ασφαλιστικό σύστημα, εκεί που τα χρέη ήτανε ή υπήρχαν ακόμα και πλεονάσματα, έχουμε πολλά δισεκατομμύρια χρεών και οπωσδήποτε βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση.

Αυτό το οποίο εμείς έχουμε εγγυηθεί είναι να μην υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το κράτος το εγγυάται αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα τιτάνιο έργο, να βάλουμε τάξη στο σύστημα αυτό, ώστε να είναι βιώσιμο, να είναι όμως και δίκαιο». 

Ακούστε το ηχητικό