Μ΄ αυτήν πορεύτηκε τόσα χρόνια. Αυτήν ήξερε, αυτήν εμπιστευόταν. Έτσι, άλλωστε, εμπιστευόταν και ο ελληνικός λαός τον ίδιο και το κόμμα του. Πως, λοιπόν, στην προεκλογική ομιλία του στον Πειραιά, στις 14 Ιανουαρίου 2015, να πει ψέματα; Και να ήθελε, δεν μπορούσε. Ένα με την αλήθεια, ο κύριος αντιπρόεδρος των τριών – πριν από το 2015 – κυβερνήσεων. Γι΄ αυτό κι έπιασε τα ''αναμμένα κάρβουνα'' της σωτηρίας μας. Γι΄ αυτό και κατάφερε να πείσει τους εταίρους και δανειστές ''να μας δώσουν και τη δέσμευση ότι είναι έτοιμοι τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν και περαιτέρω παρεμβάσεις που σημαίνουν κούρεμα'' του χρέους. Γι΄ αυτό και η ''μάχη στο όνομα αυτού που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να απογειωθεί η χώρα'' ώστε ''να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που τις έχουμε εντοπίσει και τις προτείνουμε μία – μία''. Θέλαμε κι άλλα για να συμπορευθούμε μαζί του στον αγώνα ''για να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στα παιδιά μας'';

«Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπο το 2010 με ένα τραγικό ιστορικό δίλημμα: Εάν θα πει ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη, καταστραμμένη, αλλά ότι φταίνε οι προηγούμενοι, ότι οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, την κυβέρνηση της Ν.Δ. της περιόδου 2004 – 2009, θα τους δείξει, θα τους καταγγείλει, αλλά θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί.

Ή, εάν θα μπει μπροστά να πάρει την ευθύνη, να πιάσει τα “αναμμένα κάρβουνα” και να κάνει δύσκολες επιλογές ,αντίθετες με την πορεία του. Αντίθετες με τις προσδοκίες, τις ελπίδες, τις συνήθειες των δικών μας ανθρώπων. Υπήρχε άλλος δρόμος εύκολος και δεν τον ακολουθήσαμε; Υπήρχε μαγική λύση;

Δεν θέλαμε να μας αγαπούν; Δεν θέλαμε να μας ψηφίζουν; Δεν θέλαμε να μας χειροκροτούν; Είχαμε να εξυπηρετήσουμε κάποια συμφέροντα;
Η αλήθεια είναι ότι βρεθήκαμε μπροστά σε καταστάσεις που σπάνια εμφανίζονται στην ιστορία. Και, ή παίρνεις την ευθύνη, λες την αλήθεια έστω με καθυστέρηση και καλείς τον λαό να την καταλάβει  ή ακολουθείς την εύκολη διαδρομή της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του ψέματος.
Πολιτική μας είναι η αλήθεια. Πολιτική μας είναι να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει περιθώριο. Και είναι πραγματικά κρίμα να τεθούν σε κίνδυνο όσα καταφέραμε, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των θυσιών και των αγώνων του ελληνικού λαού. Των στερήσεων του ελληνικού λαού, της ταπείνωσής του, γιατί αναγκαστήκαμε να υποταχθούμε στο σκληρό πλαίσιο της τρόικας ,γιατί δεν υπήρχε καλύτερο.

Η χώρα είναι τελείως διαφορετική. Η Ελλάδα τώρα έχει δημοσιονομική σταθερότητα, εντυπωσιακά αποτελέσματα, άρα εντυπωσιακά επιχειρήματα. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε μια ριζοσπαστική παρέμβαση στο χρέος, να το κουρέψουμε, να το αναδιαρθρώσουμε. Να το πάρουμε από την αγορά και να το έχουν στα χέρια τους οι εταίροι μας. Κράτη και θεσμοί. Να μας δώσουν μεγάλη περίοδο εξόφλησης, μικρό επιτόκιο, αστείο για τα ελληνικά δεδομένα. 2%. Και να μας δώσουν και τη δέσμευση ότι είναι έτοιμοι τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, να συζητήσουν και να συμφωνήσουν και περαιτέρω παρεμβάσεις που σημαίνουν κούρεμα, μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση σε μια χώρα που πληρώνει τώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους, μόλις το 40% όσων πλήρωνε μέχρι το 2010. Είναι σαν να κουρέψαμε το χρέος 60%.

Και μην μασάτε, το δημόσιο χρέος το ελληνικό είναι μεγάλο για την Ελλάδα, είναι πολύ μικρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Δεν κάνουμε υψηλή πολιτική, ούτε επιστήμη. Τις ζωές των ανθρώπων αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προστατεύσουμε. Το μέλλον, την προοπτική, να δώσουμε ασφάλεια, σιγουριά, αλλά προοδευτική σιγουριά, σιγουριά με προοπτική.

Γιατί δίνουμε μια μάχη όχι στο όνομα μιας πολιτικής στατικής, όχι στο όνομα αυτού που κάναμε δεκαετίες ολόκληρες. Αλλά στο όνομα αυτού που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να απογειωθεί η χώρα, να εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που τις έχουμε εντοπίσει και τις προτείνουμε μία – μία.

Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά και οι ευκαιρίες είναι πολλές. Γιατί τώρα πατάμε γερά σε αυτό που καταφέραμε και αυτό μπορεί να αποδώσει καρπούς. Μπορεί- πράγματι- η Ελλάδα να έχει μια ραγδαία θετική εξέλιξη, μια γεωμετρική πρόοδο, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με απασχόληση.
Εμπρός για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, την παράταξη δυνατή, να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στα παιδιά μας».

Ακούστε το ηχητικό