current views are: 1

15 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση12:12

Κον-Μπεντί: Να θυμηθούν οι Γερμανοί τι λεηλάτησαν από την Ελλάδα – Φαράτζ: Μαριονέτα ο Παπαδήμος!

Οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο γαλλο-γερμανός ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντί (φωτό) σε μια συζήτηση… υψηλών τόνων.

Δημοσίευση 12:12’
αρθρο-newpost

Οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο γαλλο-γερμανός ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντί (φωτό) σε μια συζήτηση… υψηλών τόνων.

Οι Γερμανοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο γαλλο-γερμανός ηγέτης των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντί (φωτό) σε μια συζήτηση… υψηλών τόνων. Ο γνωστός για τις φιλελληνικές θέσεις του -και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν από μερικές ημέρες- έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας στο Στρασβούργο μια ημέρα αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εγγυήσεις για να αξίζει ένα πακέτο στήριξης 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

“Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους”, δήλωσε ο Κον-Μπεντί στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απευθυνόμενος απευθείας στη Γερμανία, που φέρεται ότι επέμεινε να αναβληθούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο Κον-Μπεντί αναφέρθηκε στη λεηλασία των χρημάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, “με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται” στην Αθήνα. “Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της”.

Ο ίδιος επιτέθηκε επίσης στους “Ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους” αξιωματούχους της ΕΕ επειδή επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κόψει τις συντάξεις, αντί για τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό 325 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Χάνες Σβόμποντα συμφώνησε με τον Κον-Μπεντίτ στο επιχείρημα ότι η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά “τιμωρητική” έναντι της Αθήνας.
“Η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλή, όχι δικτατορία”, δήλωσε ο Σβόμποντα.

Ο Νάιτζελ Φαράτζ, ένας βρετανός ευρωσκεπτικιστής που κέρδισε δημοσιότητα κάνοντας απερίφραστες επιθέσεις εναντίον ηγετών της ΕΕ, χαρακτήρισε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ελλάδας “μαριονέτα Παπαδήμο”.

Όμως ο συντηρητικός ηγέτης Ζοζέφ Ντολ ανταπάντησε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας λειτούργησαν στη Λετονία, ενώ ο γερμανός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ επιτέθηκε στην ελληνική πολιτική τάξη επειδή απέτυχε να φέρει σε πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

“Ο διογκωμένος κρατικός μηχανισμός πρέπει να περιοριστεί … το κράτος είναι διογκωμένο επειδή κάποιοι απλώς παρκάριζαν τους φίλους και τους συγγενείς τους σε υπουργεία”, δήλωσε.

Ο δανός υπουργός αρμόδιος για υποθέσεις της ΕΕ Νικολάι Βάμεν, μιλώντας για λογαριασμό της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, απέρριψε οποιαδήποτε πρόταση για χαλάρωση της στάσης έναντι της Ελλάδας, παρά την ύφεση που επιδεινώνεται στη χώρα και για την οποία οι επικριτές λένε ότι οφείλεται στα επιβεβλημένα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας.

“Σφίξαμε τις ζώνες μας, είναι απαραίτητο και πρέπει να συνεχίσουμε με όλα τα οικονομικά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε … για να αποκατασταθούν οι καλές οικονομικές συνθήκες”, δήλωσε ο Βάμεν αναφερόμενος στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ που εισήγαγαν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι δεν δέχεται τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Δεν έχουμε ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους στην Επιτροπή, αλλά δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σκληρά για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς.

«Εργάζονται μέρα και νύχτα χωρίς θερινές διακοπές και χωρίς άδειες» για το σκοπό αυτό, είπε ο Σλοβάκος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει στενότερο σύμμαχο από την Επιτροπή».

Ο Μ. Σέφκοβιτς υπογράμμισε, επίσης, «τη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια αλληλεγγύης» της Ευρώπης, η οποία επένδυσε «συνολικά περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ» για να συνδράμει την Ελλάδα.

Η ΕΕ «προσπαθεί να επιβάλει τη σταθερότητα δια της βίας. Είναι σε αντίφαση με όλα όσα έχουν γίνει από το 1950 σ’ αυτή την ήπειρο», υπογράμμισε εκφράζοντας τη λύπη της η φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

«Ουδείς πιστεύει πως το τελευταίο πακέτο (στήριξης) θα σώσει την Ελλάδα. Το 2020, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση χειρότερη από την Ιταλία», προειδοποίησε από την πλευρά του ο συντηρητικός βρετανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Κάλαναν, για τον οποίο «η μόνη λύση είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ».

Η σοσιαλιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε την αποστολή στην Ελλάδα μιας «εναλλακτικής τρόικας», αποτελούμενης από τρία μέλη, η οποία θα προτείνει ένα «άλλο πρόγραμμα» για να μειωθεί το έλλειμμα, κυρίως «δίνοντας πραγματικά μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα