ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλοι οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα

Δημοσίευση 9 Μαΐου 2012, 07:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Όλοι οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp
Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θεωρείται αρκετά νέος για την ηγεσία ενός κόμματος και της χώρας, από πίσω του διαθέτει μια ομάδα στενών συνεργατών που μόνο από απειρία στην πολιτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.  
Παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θεωρείται αρκετά νέος για την ηγεσία ενός κόμματος και της χώρας, από πίσω του διαθέτει μια ομάδα στενών συνεργατών που μόνο από απειρία στην πολιτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.   Πολλοί εξ αυτών έχουν πλούσια αντιδικτατορική δράση, μακρά κοινοβουλευτική θητεία και δραστηριοποίηση…εξ απαλών ονύχων στον χώρο της Αριστεράς. Η συμμετοχή τους στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, λέγεται ότι έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής η οποία έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στο αποτέλεσμα της Κυριακής, από ποσοστά που κινούνταν στην περιοχή του 4- 5%.  

Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι οικονομολόγος, επανεκλέχθηκε στη Β' Αθηνών και είναι επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού. Ήταν μέλος της Νεολαίας Λαµπράκη και συµµετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Παράλληλα ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, ενώ διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας, στην Οικουµενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος εκτιμάται και εκτός Κουμουνδούρου για την πολιτική του σκέψη και οικονομικές  του γνώσεις, θεωρείται από τους πλέον στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στενός συνεργάτης υπήρξε και ο Ν
ίκος Κοτζιάς, οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο τα έσπασε στην παντοδυναμία του. Όταν ανακοίνωσε τη «σωτηρία» της χώρας με την προσφυγή στο ΔΝΤ.  

Έχει αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, όπου και θεωρείτο ως ένας από τους θεωρητικούς του κόμματος. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Κοτζιάς διαφώνησε και αποχώρησε. Κάποιοι λένε ότι αιτία της διαφωνίας ήταν η οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα το σημείο που αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού είναι ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείοκαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.  

Ο Νίκος Παππάς είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Είναι γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.  

Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που κρατάει τις ισορροπίες εντός κόμματος. Αν και σπούδασε νομικά δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.   
Στους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι και ο Πάνος Σκουρλέτης, οικονομολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία χρόνια όπως και μέλος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ήταν υποψήφιος στη Β' Αθήνας αλλά δεν εκλέχθηκε.  

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκλέχθηκε στη Β' Αθήνας. Είναι µέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.  

Στην ομάδα των στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα συναντάμε ένα ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον καθηγητή φιλόλογο και συγγραφέα, Λαοκράτη Βάσση. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού «Εντελέχεια», επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Διετέλεσε μέλος του ΕΣΡ. Στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι ο κ. Βάσσης αποτελεί τακτικό συνομιλητή του κ. Τσίπρα.  

Ο Ρούντι Ρινάλντι, μια από τις μορφές του φοιτητικού κινήματος στα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι επικεφαλής και συνιδρυτής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) μίας από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Aσχολήθηκε δραστήρια στον εκδοτικό χώρο με τις εκδόσεις «A/συνεχεια» και διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Aριστερά!». Βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο Τάσος Κορωνάκης, μηχανολόγος στο επάγγελμα, είναι φίλος και συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα από τη νεολαία του Συνασπισμού. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνος κινημάτων του ΣΥΝ και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκεται στην στενή ομάδα συνεργατών. Ήταν υποψήφιος στην Α' Αθήνας όπου δεν εξελέγη.  

Σημειώνεται τέλος ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι δύο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει ιδιαίτερα στενή επαφή.Ειδικά για τον πρώτο, στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι «ξέρει που πηγαίνει το πράγμα».  

Βαγγέλης Βιτζηλαίος